Euroopa Liit tahab energiakontsernide liiakasupiiriga teenida 140 miljardit eurot (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Energia
Eesti Energia Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Liit plaanib kehtestada energiafirmadele nn liigkasupiiri, millega plaanitakse teenida 140 miljardit eurot, kirjutab Bloomberg.
 

Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen tahab panna neile energiafirmadele, kes kallitest allikatest, eelkõige gaasist, energiat ei tooda, aga kõrgetest hindadest kasu lõikavad, kasumi teenimise piirid. Sellega plaanitakse saada kätte 140 miljardit eurot, sellega omakorda püütakse hinda tarbijate jaoks allapoole tuua.

Europarlamendi ees täna peetud kõnes ütles von der Leyen, et meie sotsiaalses turumajanduses on kasumid head, aga on vale saada erakorralist kasumit, kui see lõikab kasu sõjast ja toimub tarbijate arvelt.

Samuti tõi von der Leyen tänases kõnes välja, et Euroopa elektriturg läheb reformimisele. Praegune süsteem, kus nii-öelda võidab kõrgeim hind, ei ole tema sõnul enam tarbijatele mõeldav, sest süsteem loodi algselt selleks, et tarbijad saaksid kasu odavast taastuvenergiast. Nüüd on aga läinud vastupidi.

Täna avaldatakse Euroopa Liidus nn energiaplaan, millega püütakse samaaegselt vähendada nõudlust energia järele ja vähendada energia hinda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles