USA jätkamine piirava rahapoliitikaga pani turud langema

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Augusti esimene pool oli aktsiaturgude jaoks positiivne, kuid USA keskpanga juhi Jerome Powelli kõne, milles ta tutvustas edasisi rahapoliitilisi samme, pani turud langema, selgub Luminori igakuisest turuülevaatest.

Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul oli augusti olulisim sündmus finantsturgude jaoks Jackson Hole’i majandussümpoosion, kuhu kogunevad keskpankade esindajad, rahandusministrid, akadeemikud ja finantsturu osalised kogu maailmast. Pärast sümpoosioni toimunud pressikonverentsil edastas USA Föderaalreservi esimees Jerome Powell turgudele selge sõnumi, et keskpanga põhieesmärk on taastada hinnastabiilsus, mistõttu tuleb jätkata piirava rahapoliitikaga.

«Powell hoiatas turuosalisi, et piirav rahapoliitika võib olla kodumajapidamiste ja ettevõtete jaoks raske, kuid kasvava inflatsiooni mõju on veelgi hullem. Turgude jaoks oli see selge sõnum ja börsiindeksid pöörasid kohe vastassuunda, kinnitades oletust, et suvine ralli oli kõigest karuturu ralli,» selgitas Kose.

Arenenud turud liikusid tõusujoones, järgides juba juuni keskpaigas alanud trendi. Kose sõnul mõjutas muutusi turul peamiselt ümberlülitumine oodatust parematelt ettevõtete majandustulemustelt oodatust parematele majandusnäitajatele. «Turud pöörasid tõusule pärast seda, kui tarbijahinnad ja tootmisandmed näitasid, et inflatsioon võib aeglustuda ja USA Föderaalreserv võib rahapoliitikat lõdvendada,» märkis Kose.

USA peamine turuindeks S&P 500, mis koosneb 500 USA suurettevõtte aktsiatest, suutis taastada üle 50 protsendi kahjust, mis tekkis jaanuari tippude ja juuni põhjade vahel. Selline põrge pani turuosalisi vaidlema selle üle, kas tegu on uue pullituru alguse või pelgalt karuturu ralliga.

Märkimisväärne sündmus augustis oli veel ka USA esindajatekoja spiikeri Nancy Pelosi otsus külastada Taiwani, näidates sellega tugevat toetust piirkonnale Hiina ähvarduste kiuste. See oli esimene USA kõrge riigiametniku visiit Taiwanile 25 aasta jooksul ning tõi kaasa geopoliitilisi pingeid piirkonnas. Vastuseks visiidile kehtestas Hiina Taiwanile kaubandussanktsioonid ja alustas saare ümber äärmiselt provokatiivseid sõjalisi õppusi. Turud läksid nende geopoliitiliste arengutega kaasa, kuid suurt mõju see hinnaliikumistele siiski ei avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles