Miljardär: aktsiad võivad vabalt kukkuda veel 20 protsenti

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ray Dalio arvates alahinnatakse pikaajalist inflatsiooni, sellest tulenevalt ka vajadust tõsta intressimäära kõrgemale, mis ei mõju hästi ei majandusele ega aktsiatele
Ray Dalio arvates alahinnatakse pikaajalist inflatsiooni, sellest tulenevalt ka vajadust tõsta intressimäära kõrgemale, mis ei mõju hästi ei majandusele ega aktsiatele Foto: Reuters/ScanPix

Miljardärist riskifondi asutaja Ray Dalio märkis, et kui intressimäär on 4,5 protsendil, võivad aktsiad vabalt kukkuda 20 protsendi võrra.

Oodatust kuumem inflatsioon raputab investoreid, aga investorid võivad alahinnata pikaajalist inflatsiooni, kirjutab Bloomberg.

«Tundub, et intressimäärad peavad ikka kõvasti tõusma 4,5–6-protsendise  vahemiku ülemisse äärde,» kirjutas Bridgewater Associatesi asutaja Linkedini loos. «See alandab erasektori krediidikasvu, mis omakorda vähendab tarbimist ja seeläbi kukub ka majandus.»

Isegi kui intressitase tõuseks vaid 4,5 protsendini, tooks see kaasa ligi 20 protsendi suuruse börsikukkumise.

Investorid on arvestanud, et USA keskpank tõstab tuleval nädalal intressimäära vähemalt 0,75 protsendipunkti võrra. Nende arvatas tuleb järgmisel aastal intressimäära tipp 4,4 protsendi kandis, võrreldes praeguse 2,25–2,5 protsendiga.

Dalio märkis, et investorid unistavad liigselt pikaajalise inflatsiooni osas. Võlakirjaturg viitab, et järgmise 10 aasta inflatsioon on vaid 2,6 protsenti aastas. Dalio pakub, et keskmine inflatsioon tuleb ikka 4,5–5 protsenti aastas. Kui aga tuleb majandusšokk, siis on ka inflatsioon kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles