Ida-Euroopasse investeerivate riskifondide tootlus on viimase kaheksa aasta halvim

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Pilvelõhkujad Varssavis.
Pilvelõhkujad Varssavis. Foto: KACPER PEMPEL

Ida-Euroopa aktsiatega ja võlakirjadega kauplevad riskifondidel on kaheksa aasta halvim tootlus, mida nõrgestavad ülemaailmne inflatsiooni tõus, USA dollari tugevus ja sõda Ukrainas, näitab BarclayHedge'i Ida-Euroopa indeks.

Indeks, mis jälgib piirkonna aktsiate ja võlakirjadega kauplevate riskifondide tootlust, on aasta algusest augusti lõpuni langenud 22,65%, mis on halvim tulemus alates 2014. aastast, vahendab Reuters.

Sama andmeesitaja teine indeks, mis jälgib ainult Ida-Euroopa aktsiatega kauplevaid fondihaldureid, on sama ajavahemiku jooksul langenud veelgi rohkem ehk peaaegu 32%.

MSCI EM Eastern Europe ex-Russia indeks, mis kaupleb eurodes ning kujutab endast Ida-Euroopa börse välistades Venemaa, on aastaga langenud veidi üle 30%, jäädes alla nii arenevate turgude aktsiate kui ka ülemaailmsete aktsiate võrdlusnäitajatele. Arenevate turgude väärtpaberite indeks on langenud 22% ja ülemaailmsete aktsiate hinnaindeks 20%.

«Selles maailma osas on praegu koos keeruline tegurite kombinatsioon,» ütles BarclayHedge'i uuringute asepresident Ben Crawford. «Kõige väiksemgi oht, et sõda võib üle kanduda Balti riikidesse, muudab investorid närviliseks, et võtta riskipositsioone nendel turgudel.»

Alates sõja puhkemisest Ukrainas on BarclayHedge'i jälgitavate fondide arv selles piirkonnas vähenenud aasta algusest alates 43-lt vaid 15-le, ütles andmeesitaja.

Üks üle 100 miljardi dollari suuruse fondi portfellihaldur ütles, et Ida-Euroopa ettevõtete aktsiahindadel ei ole dollari tõusu vastu mingit võimalust.

Aktsiate hinnad kukkusid kolmapäeval kogu Euroopas pärast seda, kui USA inflatsioon oli sel nädalal oodatust kõrgem ja see andis aimu Föderaalreservi järjekordsest märkimisväärsest intressimäärade tõstmisest, mis aitaks dollari tugevusele taas kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles