GRAAFIK Suurbritannia naela kurss langes 37 aasta madalaimale tasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Dollar ja nael.
Dollar ja nael. Foto: Dado Ruvic

Suurbritannia naela kurss langes madalaimale alates 1985. aastast pärast seda, kui saareriigi jaemüüginäitajad olid prognoositust kehvemad, mis võib tähendada, et sealne majandus võib olla pikas langusfaasis.

Naela kurss käis eile 1,135 dollaril. Alla 1,14 dollari pole valuuta maksnud pea 40 aastat. Õhtul, kui kauplemine käis vaid USA turgudel kerkis valuuta 1,14 dollarile tagasi kuid aasta algusest on see nõrgenenud siiski tervelt 16 protsenti.

Euro on naela suhtes aasta algusest tugevnenud neli protsenti.

Brittide valuuta kursi järsk nõrgenemine tuleneb dollari tugevnemisest kõikide valuutade suhtes ning murest riigi majanduse pärast.

Jaemüük langes augustis juuliga võrreldes 1,6 protsenti, kusjuures analüütikud ootasid pooleprotsendilist langust. Nagu enamik arenenud riikide elanikud, maadlevad ka britid kiire inflatsiooni ja energiahindadega.

Analüüsifirma Capital Economics ökonomist Olivia Gross ütles Financial Timesile, et languse momentum lisab kiirust ning tema arvates on Suurbritannia majandus juba languses.

Investeerimisfirma Interactive Investor juht Victoria Scholar lisas, et kuna nael nõrgenes eile nii dollari kui ka euro suhtes, pole tegemist dollari tugevnemisega, vaid investorid müüvad naelu negatiivse sentimendi tõttu ÜK majanduse ja investeeringute suhtes.

Ka Suurbritannia keskpanga andmed näitavad, et nael on nõrgenenud teiste valuutade suhtes. Brittide peamiste kaubanduspartnerite valuutade korvi suhtes on nael aasta algusest nõrgenenud 6,5 protsenti. Samas ajaloo madalaima taseme, kuhu langeti 2016. ja 2020. aastal, taseme suhtes ollakse siiski plussis.

Euo tugevens eile nii naela kui ka dollari suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles