Luminor: USA jätkamine piirava rahapoliitikaga pani turud langema

BNS
Copy
Wall Street.
Wall Street. Foto: SPENCER PLATT

Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul oli augusti esimene pool aktsiaturgude jaoks positiivne, kuid USA keskpanga juhi Jerome Powelli kõne, milles ta tutvustas Föderaalreservi edasisi rahapoliitilisi samme, pani turud langema.

Pärast augustis toimunud Jackson Hole`i majandussümpoosioni edastas Jerome Powell pressikonverentsil Kose sõnul turgudele selge sõnumi, et keskpanga põhieesmärk on taastada hinnastabiilsus, mistõttu tuleb jätkata piirava rahapoliitikaga.

«Powell hoiatas turuosalisi, et piirav rahapoliitika võib olla kodumajapidamiste ja ettevõtete jaoks raske, kuid kasvava inflatsiooni mõju on veelgi hullem. Turgude jaoks oli see selge sõnum ja börsiindeksid pöörasid kohe vastassuunda, kinnitades oletust, et suvine ralli oli kõigest karuturu ralli,» selgitas Kose Luminori augustikuu ülevaates.

Arenenud turud liikusid tõusujoones, järgides juba juuni keskpaigas alanud trendi. Kose sõnul mõjutas muutuseid turul peamiselt ümberlülitumine oodatust parematelt ettevõtete majandustulemustelt oodatust parematele majandusnäitajatele. «Turud pöörasid tõusule pärast seda, kui tarbijahinnad ja tootmisandmed näitasid, et inflatsioon võib aeglustuda ja USA Föderaalreserv võib rahapoliitikat lõdvendada,» märkis Kose.

USA peamine turuindeks S&P 500, mis koosneb 500 USA suurettevõtte aktsiatest, suutis augustis taastada üle 50 protsendi kahjust, mis tekkis jaanuari tippude ja juuni põhjade vahel. «Selline põrge pani turuosalisi vaidlema selle üle, kas tegu on uue pullituru alguse või pelgalt karuturu ralliga,» märkis varahaldur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles