Hiina kodulaenumaksete boikott kogub üha hoogu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiinlased protestivad Evergrande pooleli jäänud kinnisvaraarenduste vastu
Hiinlased protestivad Evergrande pooleli jäänud kinnisvaraarenduste vastu Foto: Reuters/ScanPix

Kaks kuud on möödas ajast, kui paljud Hiina laenuga ehitatava kodu ostjad otsustasid peatada kodu ostuks võetud laenude teenindamise, kuna nende kodude ehitus seisab. Kuigi kohalikud omavalitsused kinnitasid, et kõik saab korda, pole ehitusplatsidel arenguid toimunud ja nüüd ohustab turgu boikoti hoogustumine.

Kodulaenuprotest on Hiinas haruldane kodanikuallumatuse ilming. Seetõttu püüavad regulaatorid olukorda lahendada, pakkudes koduostjatele kuni kuue kuu pikkust laenupuhkust ja lubadusi ehituse kiirendamise kohta.

Kuna paljudel projektidel pole mingeid märke ehitustegevuse jätkumisest ega ka mingeid selgeid sõnumeid kohalikelt omavalitsustelt, on mitmed koduostjad rääkinud Reutersi ajekirjanikele plaanist liituda nendega, kes juba ei maksa kodulaene.

Wang Wanding Zhengzhoust rääkis, et tal lubati juuli lõpus lükata kuueks kuuks kodulaenumakseid edasi. Kui aga moratoorium lõppeb, peab ta ikka edasi maksma ükskõik kas ehitus jätkub või mitte.

«Mis siis saab kui kuue kuu pärast pole ehitus jätkunud,» küsis ta. «Me lõpetame kõik maksed.»

Juuni lõpus ähvardasid enam kui sajas linnas koduostjad laenumaksed peatada, kuna arendajad lõpetasid ehituse seoses piiratud rahastuse ja karmide koroonapiirangutega. Boikoti laienemise hoiatus tuleb ajal, kui kuu aja pärast koguneb punalippude alla Hiina kommunistlik partei oma kongressi pidama. Kongress peaks püüdma lahendada majanduse probleeme, mille keskmes on kinnisvarakriis.

Kuigi tsensorid blokeerivad sotsiaalmeedias protestijate sõnumeid ja koristavad ära protestijate videod, on boikott laienenud.

«Valitsus keskendub sotsiaalsele stabiilsusele ja pole tegelenud poolelijäänud kinnisvaraarenduste probleemiga,» ütles Nachangis elav koduostja Qi Yu. «Me ei saa midagi teha, kui valitsus meid ei aita.»

Qi pole juba alates juulist teenindanud oma miljoni jüaanist ehk 140 000 eurost kodulaenu.

Kodulaenumaksete boikott on vaid valanud õli tulle Hiina kinnisvaraturu kaua kestnud probleemidele, mis tõi regulaatorite soovi alusel võimenduse vähendamiseks 2020. aasta keskpaigas kaasa kriisi.

30-aasatne Ashley Zhengzhoust ütles, et teises kvartalis jätkus tema kortermaja ehitus, kuid vaid üksikud inimesed töötavad ehitusplatsil, kes tema sõnul pigem etendavad ehituse jätkumist.

Ashleyt ja teisi sama arenduse koduostjaid ähvardati, et nad ei läheks Pekingisse protestima seejärel, kui Zhengzhou kohalik omavalitsus on korduvalt tagasi lükanud koduomanike palve kokku saada.

«Sain politseilt kõne, kus paluti mitte tegeleda kõrgemate võimude juures protestimisega,» lausus ta. «Nad ütlesid, et kui me tahame midagi teha, peaks me ikkagi kõigepealt arutama kohaliku omavalitsusega ja kui nemad ei saa olukorda lahendada, suunavad nad sõnumi edasi.»

Ashley näitas oma telefoni, kus selgub, et politsei on talle ühel päeval püüdnud helistada 15 korda.

Jutt käib umbes 330 miljardi euros väärtuses laenudest, mis võivad minna hapuks kui ehitust ei lõpetata. See moodustab 6% kogu kodulaenuportfellist, kirjutas Natixis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles