Investorid hülgavad Bideni optimistliku sõnavõtu tõttu vaktsiiniaktsiaid (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Pfizeri koroonavaktsiini tootmine.
Pfizeri koroonavaktsiini tootmine. Foto: Postimees

Suured vaktsiinitootjad kaotasid kokku kümme miljardit dollarit oma turuväärtusest, kuna kardetakse avalikkuse kasvavat ükskõiksust vaktsineerimise vastu.

 

Investorid kärpisid peamiste koroonavaktsiinide tootjate turuväärtust pärast USA presidendi Joe Bideni sõnu, et pandeemia on läbi, vahendab majandusleht Financial Times.

Moderna aktsia hind langes esmaspäeval New Yorgi börsil 7,14 protsenti, BioNTech 8,6 protsenti ja Novavax 6,5 protsenti, samas kui märksa laiema tooteportfelliga Pfizeri aktsia väärtus langes 1,3 protsenti. Aktsiaindeks S&P 500 lõpetas päeva väikese tõusuga.

Analüütikute sõnul peegeldab selline langus muret nõudluse pärast koroonavaktsiinide järele ajal, mil avalikkuse ükskõiksus kasvab, ning samuti USA ja teiste riikide juhtide sõnumid, et koroonapandeemia kriisifaas on lõppemas.

Pühapäeva õhtul eetris olnud intervjuus uudistesaatele «60 Minutes» andis Biden positiivse hinnangu võitlusele koroonaviirusega. «Pandeemia on lõppenud. Meil on endiselt Covidiga probleem. Teeme ikka veel selle kallal palju tööd, kuid pandeemia on läbi,» ütles ta.

Juulis uuendas Bideni valitsus hinnangut Covid-19-le, määratledes selle rahvatervise hädaolukorraks, kuid mitu kõrgemat ametnik­ku on sellest ajast alates ohuhinnanguid alandanud. Eelmisel nädalal ütles Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus, et pandeemia lõpp on silmapiiril.

BMO Capital Marketsi analüütik Evan Seigerman ütles Financial Timesile, et vaktsiiniaktsiate langus oli tõenäoliselt tingitud Bideni kommentaaridest, murest uute koroonavaktsiini tõhustusdooside pärast, mis on mõeldud kaitseks algse tüve ja omikrontüve alamvariantide vastu, ning makromajanduslikest väljavaadetest.

Jefferiesi analüütiku Roger Songi sõnul oli vaktsiinitootjate aktsiate järsk langus tõenäoliselt tingitud presidendi märkustest, kuid ta lisas, et koroonaviirus on endiselt ohtlik ja talve lähenedes tuleb taas olla ettevaatlik. Tema hinnangul hakkab koroonavaktsiinide müük USAs sarnanema tüüpilisema turuga, nagu näiteks gripivaktsiinidel, millega teenitakse aastas umbes viis miljardit dollarit. Ronald Reinap

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles