Mullu lisandus enam kui viis miljonit miljonäri

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Luksusjaht Sokar Tallinnas.
Luksusjaht Sokar Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev

Hoolimata koroonakriisist on paljud inimesed suutnud koguda veelgi rohkem jõukust. Credit Suisse'i uue uuringu kohaselt on maailmas ligi 62,5 miljonit dollarimiljonäri ja rikaste klubi kasvab tõenäoliselt veelgi.

Credit Suisse'i uue jõukusuuringu andmeil kasvab miljonäride arv kogu maailmas. Uuringu kohaselt tõusis nn dollarimiljonäride arv 2021. aastal võrreldes eelmise aastaga peaaegu 5,2 miljoni inimese võrra, peaaegu 62,5 miljonini, seda tänu börside buumile ja kinnisvarahindade tõusule, vahendab Der Spiegel.

Šveitsi suurpanga majandusteadlased prognoosivad, et järgmise viie aasta jooksul kasvab rikaste klubi enam kui 87 miljoni inimeseni. «Kuigi osa eelmise aasta erakordsest jõukuse kasvust pöördub tõenäoliselt 2022. ja 2023. aastal, kuna mitmed riigid seisavad silmitsi aeglasema majanduskasvu või isegi majanduslangusega, eeldab meie viieaastane prognoos jõukuse kasvu jätkumist,» ütles Credit Suisse'i majandus- ja teadusosakonna juhataja Nannette Hechler-Fayd'herbe.

Eelmise aasta lõpus elas ülekaalukalt kõige rohkem dollarimiljonäre endiselt USAs ehk peaaegu 24,5 miljonit inimest, mida on 2,49 miljonit rohkem kui eelmisel aastal. Analüüsi kohaselt oli Eesti 2021. aasta lõpus üle 7000 dollarimiljonäri, mis on samas suurusjärgus, võrreldes 2020. aastaga. 

Arvutuste kohaselt kasvas eramajapidamiste ülemaailmne rikkus aastaga 9,8 protsenti, 463,6 triljoni dollarini. Eesti inimese keskmine jõukus 2021. aasta lõpus oli 77 360 eurot ning mediaanjõukus oli 38 935 eurot.

Aruande koostanud majandusteadlane Anthony Shorrocks selgitas, et rikkuse vähenemine on peaaegu alati olnud seotud valuuta odavnemisega USA dollari suhtes. «Üksikute riikide ja kogu maailma jõukuse mediaani analüüs näitab, et maailma jõukuse ebavõrdsus on sel sajandil vähenenud tänu tärkava turumajandusega riikide kiiremale majanduskasvule,» sõnas Shorrocks. «Seega on keskmised majapidamised suutnud viimase kahe aastakümne jooksul jõukust koguda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles