Dow Jones langes 2022. aasta uuele madalaimale tasemele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal.
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal. Foto: Brendan Mcdermid

Aktsiaturud üle maailma jätkasid reedel langust, kusjuures USA Dow Jonesi tööstusindeks tähistas uut madalaimat taset sel aastal. Ka võlakirjade tootlus püstitab jätkuvalt uusi tippe.

Tööstusindeks Dow Jones langes 1,6 protsenti, lõpetades nädala 29 590,41 tasemel. Laiapõhjaline S&P 500 alanes 1,7 protsenti, jäädes pidama 3693,23 punkti juures. Tehnoloogiarikas Nasdaqi indeks liikus 1,8 protsendi võrra allapoole, sulgudes 10 867,93 punkti peal.

USA 2-aastase riigivõlakirja tootlus tõusis 4,212%-ni, mis on uus mitme aasta kõrgeim sulgemiskurss. Kõnealune tootlus on baromeeter, mis näitab ootusi föderaalse intressimäära suhtes, mida Föderaalreserv tõstis sel nädalal kolmveerand protsendipunkti võrra. Samuti prognoosib Fed kõrgemat intressimäära, kui turg oli oodanud, püüdes vähendada inflatsiooni majandusnõudluse vähendamise kaudu.

Üldiselt hirmutavad kõrgemad intressimäärad aktsiaturgu. Praegu kardetakse, et USA kodumaise laenamise kallinemine vähendab majanduslikku nõudlust ja toob kaasa majanduslanguse.

Investorid põgenevad Suurbritanniast

Võlakirjade tootlus tõusis ka Euroopas. Investorid hülgasid lühiajalisi Briti riigivõlakirju nii kiiresti kui võimalik, kusjuures Ühendkuningriigi 2-aastaste ja 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis järsult, saavutades uued mitme aasta kõrgeimad tasemed. See muudab tavaliselt kõrgema tootlusega USA võlakirjaturgu veidi vähem atraktiivseks, mis tingib USA võlakirjade müügi, langetab nende hindu ja tõstab tootlust.

Ühendkuningriik on käivitamas uut majanduse elavdamise kava, mis läheb paari järgmise aasta jooksul maksma kümneid miljardeid naelu. ÜK rahandusminister Kwasi Kwarteng kavatseb muu hulgas vähendada tulumaksu ja tühistada ettevõtte tulumaksu tõstmise kava. Selle eesmärk on stimuleerida kulutusi oma majanduses, mis on Inglismaa keskpanga sõnul juba praegu majanduslanguses, mis on tingitud energiahindade tõusust.

Aktsiad kukkusid Londonis 2%, samal ajal kui Briti nael langes dollari suhtes üle 3% 1,09-le. Dollar saavutas ühtlasi uued tipptasemed paljude valuutade, mitte ainult naela suhtes. USA dollariindeks, mis jälgib dollari kurssi mitmete valuutade suhtes, tõusis üle 1%, veidi üle 112 dollari, mis on uus mitme aastakümne kõrgeim tase.

Euroopa aktsiate võrdlusindeks ametlikult karuturg. Stoxx 600 indeks kukkus 2,3 protsenti, mis on madalaim tase alates 2020. aasta detsembrist. Kogu langus jaanuari rekordtasemest on nüüd 21 protsenti, mis kinnitab tehnilist karuturgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles