Kinnisvaraturu krahhiga rikastunu: seekord on kõik teisiti

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Riskifondijuht John Paulson teenis rämpshüpoteekvõlakirju lühikeseks müües suure varanduse
Riskifondijuht John Paulson teenis rämpshüpoteekvõlakirju lühikeseks müües suure varanduse Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi majanduses tundub jaburana ütlus, et seekord on kõik teisiti, leiab miljardär John Paulson siiski, et seda võib väita USA kinnisvaraturu kohta.

USA rämpshüpoteekvõlakirjadega suure finantskriisi koidikul lühikeseks müügiga 25 miljardit dollarit teeninud mees pole küll USA kinnisvaraturu suhtes optimistlik, kuid sellist kriisi, nagu ta teenimisel ära kasutas, ka silmapiiril pole.

Ta on nõus, et USA kinnisvaraturul tuleb langus, kuid mitte selline nagu 16–17 aastat tagasi. Põhjus on selles, et toona oli USA pangandussüsteem savijalgadel, kuid enam mitte.

Paulson oli toona üllatunud, millise kergusega said kodulaenu laenukõlbmatud kliendid. 2006.–2007. aastal said kodulaene kliendid, kelle krediidiskoor FICO oli 580–620 punkti. Täna on see keskmiselt 760 punkti.

Toona polnud vaja mingit omafinantseeringut, sissetulekuid ei kontrollitud ja anti suur finantsvõimendus. Need rämpslaenud pakendati võlakirjadeks ja müüdi investoritele. Ei kulunud palju aega, kui klientidel tekkisid makseraskused ja võlakirjad läksid hapuks. Pangad ja investorid kandsid kahju.

Siis oli pankades populaarne võimalikult suure võimenduse võtmine. Pankadel oli kapitali vaid keskmiselt 3 protsenti bilansis olevatest varadest. Kuid sellele lisaks olid bilansivälised varad. See kolm protsenti hävis.

Täna on pankadel kapitali osakaal varadest üheksa protsenti ja süsteemselt tähtsatel pankadel isegi 11–12 protsenti. Seetõttu pole praegu finantssüsteemi kokkukukkumise riski, rääkis Paulson intervjuus Bloombergile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles