Aktsiad kukuvad, võlakirjad jõudsid karuturule

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pikaajalistes võlakirjades hävis raha isegi eredama leegiga kui aktsiates
Pikaajalistes võlakirjades hävis raha isegi eredama leegiga kui aktsiates Foto: AFP/SCANPIX

Investoreid häirivad jätkuvalt inflatsioon, intressitõstmised ja majanduslanguse oht. USA dollar aina tugevneb ja see on ohumärk.

Euro langes 0,4 protsendi võrra, 0,996 dollarini. Ühendkuningriigis on nael surve all ja võlakirjaintressid tõusevad kiiresti. Dollar tõusis naela vastu 1,0655. Esmaspäeval maksis nael 1,0327 dollarit, läinud nädalal enne Ühendkuningriigi eelarveteadet maksti veel naela eest 1,13 dollarit.

Ei saa välistada, et Inglise Pank teeb erakorralise rahapoliitilise komitee istungi, kuna järgmine korraline istung on alles novembris. Sealt võib karta intressitõstmist, et neutraliseerida valitsuse kulutamiskampaaniat, mis kasvataks inflatsiooni. Samuti oleks vaja midagi ette võtta naela kukkumise pidurdamiseks. Deutsche Bank prognoosib, et novembriks võib Briti intressimäär tõusta kahe protsendipunkti võrra.

Ühendkuningriigi 10-aastase võlakirja tootlus hüppas vaid neljal kauplemispäeval 1,19 protsendipunkti võrra, 4,50 protsendini. Nii järsku võlaintressitõusu pole nähtud vähemalt aastast 1979.

Eile käis USA valitsuse 10-aastase võlakirja tootlus korraks ära üle nelja protsendi piiri. See juhtus esimest korda pärast 2010. aastat.

USAs langes eile Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,4 protsenti, S&P 500 0,2 protsenti, kuid Nasdaq tõusis 0,3 protsenti. USA S&P 500 flirdib ohtlikult aktsiaindeksi 200 päeva keskmise väärtusega.

Hongkongi börsiindeks kukkus 2,5 protsenti, Jaapan 1,5 protsenti, Hiina 1,1 protsenti ja Austraalia 0,5 protsenti.

Bloombergi üleilmne võlakirjaindeks, kus on nii valitsuste kui ka ettevõtete võlakirjad, kukkus detsembri lõpust enam kui 20 protsenti ja jõudis sellega esimesele karututule alates indeksi arvutamisest 1990. aastast. Vähemalt 10-aastaste võlakirjadega on samal ajal kaotatud kolmandik investeeringust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles