Tallinna börsil oli kaheprotsendiste langejate paraad, Euroopa aktsiaturud rahunesid maha

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börsil oli languspäev
Tallinna börsil oli languspäev Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kui täna päeval võis näha Euroopa suurtel aktsiaturgudel kuni paariprotsendiseid põhiliste indeksite kukkumisi, siis osaliselt Inglise Panga võlakirjade ostuprogrammi tõttu meelestatus paranes.

Peamised Euroopa indeksid kärpisid langust umbes 0,6 protsendini. See aga ei peatanud Tallinna börsi suuremat varingut. Kohalik börsiindeks langes 1,1 protsendi võrra, 1673,93 punktini.

Vähemalt kaheprotsendiste langejate nimekiri läks päris pikaks. Nende seas on Ekspress Grupp, EfTENi kolmas fond, LHV, Merko Ehitus, Pro Kapital, Silvano FG ja Tallink.

Suurim langeja oli kõigest 1649-eurose käibega 2,6 protsenti kaotanud Pro Kapitali aktsia, mis maksis päeva lõpus 0,672 eurot.

Suurim tõusja oli 1,2 protsendiga 5,02 euroni tõusnud Harju Elektri aktsia, mille käive oli 22 609 eurot.

Käibeliider oli 358 269 euroga LHV aktsia, mis vajus 2,4 protsendi võrra, 3,12 euroni.

Tallinna börsi suureks kestvaks hädaks on tsükliliste sektorite aktsiate suur osakaal. Sellised aktsiad saavad majandustõusust võimendusega kasu ja majanduslangusest kahju. Eestis leiduvad kõik samad probleemid, mis valmistavad peavalu investoritele kogu Euroopas. Nendeks on kiire inflatsiooni ja majanduslanguse oht, energiakriis ja väga järsk intressitõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles