Nafta hind rallib orkaani tagajärjel

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tankur. Pilt on illustratiivne.
Tankur. Pilt on illustratiivne. Foto: SYSPEO

Nafta tõusis kõige rohkem alates juulist, kuna teravnev energiakonflikt Venemaaga ja USA varude vähenemine tõstsid väljavaateid, et pakkumise maht lähiajal väheneb.

New Yorgi börsil kerkis toornafta tehingute hind 4,6 protsenti ja sulgus tasemel 82,15 dollarit barreli eest, mis on suurim päevane tõus alates juuli keskpaigast. Londoni Põhjamere brenti lepingute hind kerkis 3,5 protsenti 89,32 dollarile barrelist.

Nafta hind tõusis kolmapäeval murede tõttu, et orkaan Ian mõjutab tootmist Mehhiko lahes ning märkimisväärne osa Mehhiko lahe naftatootmisest on juba peatatud. Umbes 11% avameretoodangust on tormi möödumise ajaks suletud, selgus teisipäeval avaldatud USA Ohutuse ja Keskkonnakaitse Büroo aruandest.

Teine tegur, mis survestab hindu ülespoole, on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni eelseisev kohtumine 5. oktoobril. Venemaa, kes peab Lääne sanktsioonide tõttu oma barreleid allahindlusega müüma, survestab OPECi ja selle liitlasi, et nad vähendaksid oma ühist toodangut 1 miljoni barreli võrra päevas. Tootmise kärpimine vähendaks veelgi tarneid ja aitaks hindu tõsta.

Samuti kuulutas Euroopa Liit välja uue sanktsioonide vooru Venemaa vastu, samal ajal kui kolme Läänemere torujuhtme purunemist peetakse laialdaselt sabotaaži tagajärjeks, kirjutab Bloomberg. Kolmapäevast rallit toetas ka nõrgem USA dollar.

Naftafutuurid on juba mitu kuud olnud ebapiisava likviidsuse tingimustes volatiilsed. Hinnad on peaaegu 40% madalamal kui nende tipptasemel selle aasta alguses, keset kasvavat kindlustunnet, et keskpankade jõupingutused kogu maailmas inflatsiooni ohjeldamiseks viivad majanduse aeglustumiseni. Geopoliitiline ebakindlus ähvardab aga endiselt tarneid, kuna kauplejad jälgivad iga vihjet majanduskasvu aeglustumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles