Wall Street katkestas kuuepäevase languste seeria

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: CARLO ALLEGRI

Wall Street tõusis kolmapäeval, kusjuures USA tähtsamad aktsiaturud katkestasid kuuepäevase languste seeria, pärast seda, kui Ühendkuningriigi plaan alustada võlakirjade ostmist käivitas võlakirjade ja valuutade peamised liikumised.

 

Tööstusindeks Dow Jones tõusis 549 punkti ehk 1,9%, S&P 500 tõusis 2% ja Nasdaq Composite indeks 2,1%. Kõik kolm indeksit olid sel nädalal langenud karuturu territooriumile, mis tähendab 20% või suuremat langust kõigi aegade kõrgeimatest tasemetest.

Inglismaa keskpank teatas, et ta ostab pikaajalisi Briti võlakirju, et taastada finantsstabiilsus turgudel, mida uue Londoni valitsuse eelarvepoliitika on kogu maailmas raputanud. Need sammud aitasid turgudel korvata hiljutisi kaotusi, mis olid tingitud Ühendkuningriigi finantsturgude ebastabiilsusest.

Pärast Inglismaa keskpanga võlakirjaostu teadaannet langes USA 10-aastase riigivõlakirja tootlus järsult 3,73%-le, võrreldes 3,95%-ga teisipäeva lõpus, mis on suurim ühepäevane langus alates 2009. aastast. Ühendkuningriigis kukkus 10-aastase tähtajaga võlakirjade tootlus umbes poole protsendipunkti võrra üle 4%.

Wall Streetil tõusis laiaulatusliku ralli tõttu S&P 500 indeksis peaaegu 35 aktsiat iga langenud aktsia kohta. Tervishoiuaktsiad tõusid suuresti tänu julgustavale uudisele Alzheimeri tõve võimaliku ravi kohta.

Jaapani Eisai teatas, et tema potentsiaalne ravi näib hilisfaasis läbiviidud uuringus aeglustavat surmaga lõppevat haigust. Biogeni aktsia, mis hakkab ravimit kaasrahastama, tõusis 39,9%.

Energiatootjate aktsiad olid samuti tugevad pärast seda, kui toornafta hind taastas osa oma hiljutistest järskudest kaotustest, mis olid tingitud majanduslanguse murest.

Wall Streeti tõus tuli vaatamata Apple'i 1,3% langusele, mis on S&P 500 kõige mõjukam aktsia, olles suurima turuväärtusega. Seda kahjustas Bloombergi raport, mille kohaselt sunnib nõrk nõudlus uusima iPhone'i mudeli järele Apple'it vähendama tootmise suurendamise plaane.

Hoolimata kolmapäevasest tõusust on USA aktsiaturg endiselt üle 20% madalamal kui selle aasta alguses püstitatud rekord ja on endiselt madalaima taseme lähedal alates 2020. aasta lõpust. Analüütikud ütlevad, et tõenäoliselt ootab ees veel rohkem turbulentsi, sest mure võimaliku majanduslanguse, kõrgemate intressimäärade ja veelgi kõrgema inflatsiooni pärast kimbutab jätkuvalt Wall Streeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles