Miljardärist investor ennustab krahhi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Riskifondi Duquesne Family Office LLC esimees ja tegevjuht Stanley Druckenmiller.
Riskifondi Duquesne Family Office LLC esimees ja tegevjuht Stanley Druckenmiller. Foto: Brendan Mcdermid

Miljardärist riskifondi juht Stanley Druckenmiller ennustab 2023. aastal järsku majanduslangust, mille järel võivad turud järgneva kümnendi jooksul stagneeruda.

«Oleksin jahmunud, kui meil ei oleks 2023. aastal majanduslangust,» ütles Stanley Druckenmiller kolmapäeval CNBC konverentsil New Yorgis. Ta lisas, et ei välista midagi äärmiselt halba, vahendab Bloomberg.

Tema sõnul on probleemiks 30 triljoni dollari suurune kvantitatiivne lõdvendamine, mis kestis 10 aastat ja viis praeguse olukorrani. Ta leiab, et Föderaalreserv oleks pidanud juba ammu lõpetama kerge rahapoliitika. «Kui sul on nii pikalt vaba raha ja võlakirjade ostmine, tekitab see halba käitumist,» ütles ta.

Föderaalreservi poliitikakujundajad on pannud enda ja riigi ning eelkõige riigi kodanikud kohutavasse olukorda, ütles Druckenmiller hilisemas intervjuus Bloombergile. «Inflatsioon on tapja. Pikaajalise tööhõive maksimaalseks suurendamiseks on vaja stabiilseid hindu.»

Inflatsiooni ohjeldamine on praegu keerulisem kui 1980ndatel, kui Fedi esimees Paul Volcker tõstis inflatsiooni ohjeldamiseks intressimäärasid, sest majandus ei olnud kaugeltki nii võimendatud ja me ei olnud veel kogenud varamulli, selgitas Druckenmiller.

S&P 500 indeks on sel aastal langenud üle 20 protsendi, nagu ka paljud Euroopa ja Aasia indeksid. Dollar on enamiku peamiste valuutade suhtes tugevnenud, kusjuures Briti nael on USA valuuta suhtes saavutanud rekordiliselt madala taseme.

Druckenmiller ütles, et ta on aktsiaid lühikeseks müünud, hallates portfelli, mis on alates 5. jaanuarist olnud vahemikus 0 protsenti kuni 20 protsenti. Samuti on ta teeninud raha sel aastal valuutatehingutega ning USA, Ühendkuningriigi ja Euroopa intressimääradega.

Ta ennustas, et aktsiaturg on kümne aasta pärast suhteliselt sarnasel tasemel kui praegu. Ja isegi siis saab tema sõnul raha teenida.

Ta on näiteks biotehnoloogia suhtes optimistlik ja on Eli Lilly & Co. uue diabeedi- ja Alzheimeri tõve ravimi tõttu pikaajalises positsioonis. Ta ütles ka, et krüptovaluutad võivad kasu saada, kui usaldamatus keskpankade vastu kasvab.

Tema suur hirm on, et Fed ei täida oma inflatsiooni vähendamise missiooni. «Loodan, et nad lõpetavad selle ülesande,» ütles ta. «Nad peavad lohe tapma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles