Nike tulemused olid oodatust kehvemad, firma laod on riietest pungil (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Nike'i tossud.
Nike'i tossud. Foto: SHANNON STAPLETON

Inflatsioon tõstab paljude tarbekaupade hindu, kuid Nike peab nüüd oma riietest odavalt lahti saama, kuna nende laod on üleliigsetest riietest pungil.

 

Nike on keerulises olukorras: maailma suurima spordikaupade ettevõtte äritegevust pidurdavad suurenenud logistikakulud ja tugev dollar. Samal ajal kuhjuvad kaubad ladudesse. Seetõttu peab Nike tegema suuri allahindlusi, eriti Põhja-Ameerikas, vahendab Reuters.

Ettevõte oli enne kooliaasta algust oluliselt täiendanud oma laovarusid, nagu ka konkurendid Under Armour, Adidas ja Puma Ameerika Ühendriikides, kuna varasematel aastatel olid Aasia tarned olnud ebakindlad. Kuid seekord toimisid tarneahelad üllatavalt sujuvalt, mille tulemusena on kaubad kuhjunud ladudesse. Ettevõtte laovarud kasvasid 44 protsenti 9,7 miljardi dollarini ning Põhja-Ameerikas kuguni kaks kolmandikku.

Sellest tulenevad allahindlused, suurenevad hanke- ja tarnekulud ning tugev dollar kahandasid eelmise kvartali puhaskasumit 22 protsenti, 1,47 miljardi dollarini, kuigi müük kasvas valuutaga korrigeeritult kümme protsenti, 12,7 miljardi dollarini. Finantsjuht Matt Friend hoiatas, et ainuüksi valuutakursi muutused vähendavad Nike'i majandusaasta käivet nelja miljardi dollari võrra ja ärikasumit 900 miljoni dollari võrra.

Ebasoodne olukord kestab tõenäoliselt veel pikemat aega: hinnasurve on kõige tugevam sügiskvartalis, mil USAs algab juba jõulukuu äritegevus, teatas USA kontsern. Lisaks muudab tugev dollar välismaa tulud bilansis USA vääringusse ümberarvestatuna väiksemaks. Samas olid kvartalinäitajad kõrgemad kui analüütikute ootused. Sellegipoolest hülgasid investorid Nike aktsiat, mis kukkus New Yorgi börsil 11,80 protsenti, 84,08 dollarile.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles