Tallinna börsi juht: Harju Elekter on ainus ettevõte, kes on dividende maksnud 25 aastat järjest (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börsi juht Kaarel Ots
Tallinna börsi juht Kaarel Ots Foto: Tairo Lutter/Postimees

Harju Elekter oli 25 aastat tagasi üks paarikümnest Eesti ettevõttest, mis ettevõtte kasvu toetamiseks läks Tallinna börsile. Tänaseks on 1990ndatel noteeritud alustanud ettevõtetest börsil alles vaid kuus.

1997. aastal oli Harju Elekter üks neist Eesti ettevõttetest, mis Tallinna börsi esimese aktiivsema liitumislaine ajal börsile läks. Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots tõdes, et Tallinna börsi algusaastatel noteeritud mõnekümnest ettevõttest kaupleb tänaseni börsil vaid kuus: Tallinna Kaubamaja Grupp (september 1996), Silvano Fashion Group (endise nimega Klementi, mai 1997), Nordic Fibreboard (endiste nimedega Viisnurk ja Skano Group, juuni 1997), Baltika Group (juuni 1997), Merko Ehitus (juuli 1997) ja Harju Elekter (september 1997).

Harju Elektri praeguse juhatuse esimehe Tiit Atso sõnul sai aktsiate noteerimisega börsil võimalikuks kaasata lisakapitali ning suurenes ettevõtte usaldusväärsus sise- ja välisturul.

«Börsil oleku fakt maksis siis ja maksab ka praegu väga palju välisriikides ja välissuhetes,» tõdes Atso ja lisas: «Börsil olemine kohustab ettevõtet olema kõikides tegevustes läbipaistev ning see mõjub hästi nii klientide, koostööpartnerite kui töötajate jaoks.»

Teistele ettevõtetele hooandja

Üle 30% Harju Elektri aktsiatest omava Harju KEKi tegevjuht Janek Lehtmets nentis, et Harju Elekter on organisatsioonina ja oma mõjuulatusena suurem, kui välja paistab.

«Ettevõttel on hindamatu väärtus ja tähendus ettevõtluskeskkonnale. Tegemist on Eesti tööstusettevõtete lipulaevaga – ettevõttega, kelle 90-ndate aastate äriotsused mõjutavad Eesti ärikeskkonda ja regiooni arengut tänini,» ütles Lehtmets.

Ta on veendunud, et Harju Elekter olnud hea kasvulava, koht, kus suured ideed saavad alguse ja kanduvad paljudele teistele ettevõtetele ideede või alltöövõtuna edasi.

«Harju Elekter on olnud või on osanik või strateegiline partner paljudele ettevõtetele, kes on oma valdkonna tipptegijad, näiteks PKC, Glamox, Prysmian, ABB, Skeleton ja teised edukad ettevõtted,» tõi Lehtmets välja.

Ta rõhutas et see on haruldane, et üks ettevõte on läbi aastakümnete olnud käimatõmbajaks nii paljudele teistele ettevõtetele, tekitades sünergiat ja koostööd kümnete, sadade ja isegi tuhandete inimeste vahel.

Järjepidevus on edu alus

Tiit Atso tõi välja, et börsiaastate jooksul on pidevalt muutuvas majanduskeskkonnas aktsia hinnaliikumisest vaat et olulisemaks see, et Harju Elektri aktsia on dividendiaktsia.

«Tähelepanu väärib fakt, et Harju Elekter on Tallinna börsi kõige stabiilsem dividendimaksja. Nad on dividende maksnud igal aastal alates börsile tulekust, ehk kokku juba 25 aastat, jätmata vahele ühtegi aastat,» kinnitas Atso juttu Tallinna börsi juht Kaarel Ots. «Harju Elekter on igasuguse kahtluseta Tallinna börsi raudvara.»

Ots lisas, et mõistagi huvitab investoreid ka ettevõtte aktsia tootlus. «Kui investor ostis Harju Elektri esimesel kauplemispäeval nende aktsiaid 1000 euro vääringus ja hoidis investeeringut tänaseni, reinvesteerides sealhulgas kõik saadud dividendid, siis oleks investeeringu väärtus täna umbes 12 500 eurot,» ütles Ots, lisades, et senine investeeringu väärtuse tipp oleks olnud umbes 22 000 eurot.

Mida toob järgmine veerandsajand?

«Eesti investorkond ja investeerimiskultuur on areneda saanud vaid veidi üle 25 aasta, kuid see areng on olnud märkimisväärne. Suure panuse on andnud kõik need ettevõtted, kes on börsiteekonna ette võtnud,» tõdes Ots.

Tema sõnul on ka järgmised 25 aastat Tallinna börsi jaoks lootusrikkad: «Tallinna börs on parimas toonuses. Ettevõtteid on börsil rohkem kui kunagi varem, nad on rahvusvahelisemad ja kvaliteetse juhtimisega. Investorsuhtluse tase on aastatega suure arengu teinud, tehingutasud on madalamad, investorkultuur laiapõhjalisem, teadlikum ning professionaalsem.»

Harju KEKi tegevjuht Janek Lehtmets usub, et ka Harju Elektri jaoks on tulevased aastad börsil edukad, sest meeskond pingutab muutlikus majandus- ja tootmiskeskkonnas toimetamisel.

«Viimastel aastatel on elekter saanud kogu maailmas suure tähelepanu osaliseks, see kinnitab 25 aastat tagasi valitud suuna olulisust ja annab ka Harju Elektrile võimaluse seada uusi ärilisi horisonte,» ütles Lehtmets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles