Turud rõõmustasid Bolsonaro tugeva esinemise üle Brasiilia valimistel

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro.
Brasiilia president Jair Bolsonaro. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/Scanpix

Finantsturud rõõmustasid esmaspäeval president Jair Bolsonaro oodatust tugevama toetuse üle Brasiilia presidendivalimiste esimeses voorus, vahendab Reuters.

 

Brasiilia reaal tõusis dollari suhtes esmaspäeva õhtuse seisuga umbes 4,7%, samas kui Brasiilia Bovespa indeks tõusis 4,8%.

Bolsonaro vasakpoolne vastaskandidaat, endine president Luiz Inacio Lula da Silva, ei suutnud pühapäeval toimunud esimeses hääletusvoorus võitu saavutada. Lula edestas Bolsonarot 5 protsendipunktiga, kuid see oli tihedam, kui enamik arvamusküsitlusi näitas.

Bolsonaro liitlased olid samuti tugevalt esindatud kongressi hääletusel, mis võib piirata Lula võimalusi radikaalseteks poliitilisteks muudatusteks, kui ta peaks naasma presidendiametisse.

Mõnede turuosaliste hinnangul võib tulemus sundida Lulat võtma endale mõõdukamat majanduspoliitikat, andes samas hoogu Bolsonaro kampaaniale, kes on lubanud reforme ja erastamisi, mida paljud investorid tervitavad.

RB Investimentose strateeg Gustavo Cruz sõnul näitas pingeline võistlus, et kumbki kandidaat ei saa mandaati radikaalseks poliitikaks. «Kes iganes on võitja, ta ei saa valijatelt tühja tšekki,» ütles ta.

Bolsonaro võimaliku tagasivalimise võimalus tõstis riigikontrolli all olevate ettevõtete aktsiaid, kuna loodetakse, et need võidakse erastada, kui ta peaks saama teise ametiaja. Banco do Brasil SA aktsiad tõusid 7,6% ja naftafirma Petroleo Brasileiro SA, tuntud kui Petrobrasi eelisaktsiad kerkisid koguni 11,7%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles