Ärev aeg tööturul: suurkoondamist pole, aga palkamine on pausil

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Töötukassa värbamispäev Pärnus.
Töötukassa värbamispäev Pärnus. Foto: Urmas Luik

Kui septembris sai töötukassa raporteerida aasta kõige madalamast koondamiste numbrist, siis ärevust näitab hoopis üks teine number.

Töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kool rääkis, et töötuks registreerinud inimeste arv on septembrikuus kasvanud. «Eks hetkel on selline aeg, kus oodatakse, kardetakse, uuritakse päris palju, millal ja kust võiks majandusest mingi suurem pauk tulla,» rääkis Kool. Septembris tuli neile arvele ligemale 8700 inimest. «Seda on rohkem kui eelmistel kuudel, aga umbes sama palju kui oli aprillis, nii et ei saa kindlasti öelda, et on mingi suur hüpe olnud ja mingi enneolematu näitaja. Kui võrrelda eelmiste aastate septembrikuid, siis 2021 oli arvele tulemisi septembris vähem, aga näiteks 2020 [sarnane] number. Koroonakriisi tipp oli 2020 märts, arvele tuli umbes 9000 inimest,» võrdles Kool.

Kool põhjendab praegust töötute arvu kasvu sellega, et suvise perioodi hooajatööd hakkavad läbi saama ning sealt vabanenud inimesed ei ole uut tööd leidnud.

Mis puutub kollektiivseid koondamisi, siis siin räägib Kool lausa «rõõmusõnumitest»:«Selle aasta septembris esitati 5 teadet, mis puudutavad kokku 67 inimest. Tänavuse aasta parim näitaja – teistel kuudel on nii teateid kui koondatavaid olnud rohkem. Seni on olnud kõige rohkem teateid juunis – 12 ja koondatavaid oli siis 306. Vaatasin ka varasemaid septembreid – 2020 oli päris hirmus, siis tulid Tallinki erinevate asutuste teated sisse, tookord septembris oli koondamisohus üle 1800 inimese. Mullu oli september kollektiivsete koondamiste osas ka suhteliselt vaikne - 7 teadet ja pisut üle 100 inimese,» sõnas Kool.

Koondajate seas oli Saare Leib, mis sulgeb uksed aasta lõpus. «Tuleb õigel ajal ära lõpetada, enne kui asi täitsa käest ära läheb,» rääkis Saare Leiva juht Janar Vaima läinud nädalal Äripäevale. Lõpetamise põhjuseks tõi ta energiahindade järsu tõusu. Teine koondaja, ehitusmaterjalide müügiga tegelev AS Nexilis põhjendas koondamist samuti kõrge inflatsiooni ja enregiahindade hüppelise tõusuga. Täna teatas pankrotiavalduse esitamisest Ida-Virumaal Püssis tegutsev 148 töötajaga puitplaatide tootja AS Repo Vabrikud.

Kui tööturul laiemalt midagi välja tuua, siis on märgata muutust tööpakkumiste arvus. Septembris tuli neid töötukassa keskkonda 5600. «Kui aasta esimesel poolel oli väga palju tööpakkumisi, siis nüüd on hakanud nende arv langema,» ütles Kool, rõhutades samas, et see ei ole kõige madalam number sel aastal, «aga siiski pigem seal skaala alumises otsas». «Näiteks märtsis lisati koguni 9800 tööpakkumist. Samas on see suhteliselt tavaline, et märtsis hakatakse suveks inimesi värbama ja sügisel tööturg jahtub ja töötus kasvab, tundub, et läheb ka tänavu nii. Vaatasin varasemaid septembreid ka – eelmise aastaga võrreldes oli tööpakkumisi vähem ( enam kui 1000 vähem), aga olukord on siiski tööpakkumiste osas tänavu parem kui aastatel 2017 – 2020,» selgitas Kool.

Registreeritud töötuid on täna 47 762 ja töötuse määr on 7,3%. Eelmisel aastal oli see näitaja 43 500, kuid samas on selle aasta numbri sees töötukassa andmetel ca 5700 Ukrainast saabunud inimest. «Ukrainlaste arv töötute seas võib lähiajal kasvada, sest hooaja tööd saavad läbi,» nentis Kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles