Valitsus emiteerib pikaajalisi võlakirju

BNS
Copy
Eesti testib võlainvestorite huvi 10-aastase võlakirjaga
Eesti testib võlainvestorite huvi 10-aastase võlakirjaga Foto: AFP/SCANPIX

Eesti valitsus kuulutas teisipäeval välja rahvusvahelise võlakirjaemissiooni, mille lunastamistähtaeg on kümme aastat.

Võlakirjade maht ja intressimäär selgub emissiooni läbiviimise hetkel ning sõltub nii turuintressidest kui ka investorite nõudlusest. Laekunud raha kasutatakse riigieelarve puudujäägi katmiseks selle aasta lõpus ja järgmisel aastal ning likviidsusreservi täiendamiseks. 

Rahandusministeeriumi eelarvepoliitika asekantsleri Sven Kirsipuu sõnul annab võlakirjaemissiooni käigus laenatav raha kindluse, et riigil on piisav finantspuhver kulude katmiseks ka järgmisel aastal. Varem on olnud huvi Eesti võlakirjade vastu suur, kuid praegu peab arvestama ka ebakindlusega finantsturgudel.

«Meie kasuks räägib see, et Eestil on tugev eelarvedistsipliin, madal võlatase, lisaks stabiilne ja hästi kapitaliseeritud pangandussektor, mis väljenduvad kõrges krediidireitingus. Riskid on seotud laiemalt julgeolekuolukorraga Euroopas ning arenenud riikides levinud nõrkusega, milleks peetakse vananevat ühiskonda ja kahanevat rahvaarvu,» selgitas asekantsler.

Viimati emiteeris Eesti pikaajalisi võlakirju 1,5 miljardi euro mahus koroonakriisiga toimetulekuks aastal 2020, pärast 18-aastast vaheaega.

Võlakirjaemissiooni korraldavad Citibank, Goldman Sachs ja Société Générale. Võlakirjad on plaanis noteerida Dublini börsil, mis lihtsustab rahvusvaheliste investorite juurdepääsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles