Investori ülevaade: kaks valdkonda toovad raha kontole

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Enefit Greeni börsiteate kohaselt hakkavad päikesepargid tööle eelduslikult nelja aasta pärast.
Enefit Greeni börsiteate kohaselt hakkavad päikesepargid tööle eelduslikult nelja aasta pärast. Foto: Ain Liiva

Tänavu pole ükski suurem aktsiaindeks suutnud võimsaid kasvunumbreid näidata, kuid aktsiaturul leidub jätkuvalt võitjaid, mis on aidanud investoritel turulanguse üle elada.

Kui võrrelda USA ja Euroopa peamisi indekseid, võiks arvata, et USAs on olukord hullem: alates aasta algusest on S&P 500 aktsiaindeks langenud ligi 25 protsenti, Euroopa Stoxx 600 aga «kõigest» 18 protsenti. Paraku on euroinvestoritele siin halb uudis: euro on dollari vastu tänavu nõrgenenud tervelt 13 protsenti, nii et see annab nõrkust juurde.

Euroopa Stoxx 600 indeksi võitjad on olnud Rheinmetall (+84 protsenti), Itaalia torutootja Tenaris (+55 protsenti) ja Equinor (+55 protsenti). Esimene on Saksamaa kaitsetööstusettevõte ja peale seda, kui Saksamaa valitsus Ukraina sõja tuules teatas kaitsekulutuste järsust suurendamisest, on ka selle ettevõtte aktsia taevasse sööstnud. Riigid on asunud alates kevadest oma relvastuse seisukorda üle vaatama ja sellest lõikavad kasu pikki aastaid üsna külgsuunas liikunud relvatootjate aktsiad. Rheinmetalli kõrval leiab Euroopa aktsiaturgude suurimate võitjate seast ka selliste hiidude, nagu Rootsi Saabi, Prantsusmaa Thalese või Saksamaa K&S AG aktsiad. Tõsi, suur osa kaitsetööstuse ettevõtete aktsiatest on oma tänavuselt tipptasemelt allapoole tulnud.

Teine võitjate grupp on jätkuvalt energiatööstus, mida esindab Equinor, kuid 50 enimtõusnud Euroopa suure aktsia sekka mahub suur hulk igat masti energiatootjaid. Olgu siis oma varudega firmad, nagu BP, Equinor või Shell, või ka Electricite France. Et trend üksi ei maksa midagi ja ettevõtte juhtkond peab ka edu nimel pingutama, näitab see, et kõige halvemini on läinud Rootsi Orrön Energyl, mis on kaotanud 93 protsenti oma väärtusest. Tegu on taastuvenergiaettevõttega, mis on aga investorite usalduse kaotanud.

Teised suuremad kaotajad on olnud Saksamaa suurimaid energiahiide Uniper (-90 protsenti) ja Suurbritannia Cineworld. Kaotajate poolel hakkavad silma ka koroonakriisi võitjad – igat masti veebipoed, nagu Zalando.

USA börsilt vaatab vastu sarnane pilt: tänavune trend on aidanud kaitse- ja energiatööstust, teised on pidanud hulga rohkem pingutama, et pinnale jääda. S&P 500 parimate aktsiate nimekiri on ülimalt üksluine: järjest vaatavad vastu energiafirmad, nagu Occidental Petroleum (+120 protsenti), Marathon Petroleum (+60 protsenti) või Hess Corporation (+58 protsenti). Samas torkab silma, et just viimase kuu aja jooksul on neist paljud oma tippudest alla tulnud. Ettevõtteid pitsitab maailmaturul toimunud naftahinna langus ja üldine inflatsioonisurve.

Kehvimat tootlust näitas meditsiinitarvikute tootja Align Technology 67-protsendise kaotusega. Kaotajate seas on ka eelmise aasta pailapsed: kiibitootjad on valdavalt kaotanud tänavu poole oma väärtusest.

Tallinna börs: suuri võitjaid pole

Tallinna börsil pole investoritel suurt midagi hõisata. Tänavu on suutnud põhinimekirja aktsiatest ainult üks plussi jääda – Enefit Green ja sedagi napilt kahe protsendiga, nagu Tallinna börsi lehelt näha võib. 30 protsenti või rohkem on kukkunud Hepsori, Harju Elektri, Nordeconi, Arco Vara, Baltika, Pro Kapitali ja Silvano Fashion Groupi väärtpaberid. See ei tähenda, et teistel olukord roosilisem oleks, näiteks LHV aktsia on kaotanud 29 protsenti. Nendega võrreldes on kõige vähem kukkunud näiteks Ekspress Grupi aktsia (9 protsenti). Lisanimekirjast leiab ühe suurema tõusja, Trigon Property Developmenti aktsia 20-protsendise kerkimisega. Alternatiivturul on pilt jälle nutune, kõige enam on tänavu kaotanud Saunumi aktsia, enam kui 70 protsenti. Alles eile teatas Saunum, et plaanib koondama asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles