SUUR MUUTUS ⟩ Peagi saab maksta teise pensionisambasse 2% asemel ka 4% või 6%

BNS
Copy
Rahatähed.
Rahatähed. Foto: Arvo Meeks

Valitsus kinnitas täna eelnõu, mis lubab pensionikogujatel teha teise sambasse senise 2 protsendi asemel sissemakseks ka 4 või 6 protsenti. Kõrgemaid makseid saab praeguse kava kohaselt tegema hakata aastal 2025.

Vaikimisi jääb kehtima senine 2-protsendine makse määr. Uus määr hakkab kehtima jaanuarist ja avaldus peab olema esitatud hiljemalt 30. novembriks. Makse määra saab muuta kord aastas.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus selgitas, et maksemäära tõstmine võimaldab pensionisääste kasvatada senisest kiiremas tempos. See on hea lahendus ka juhul, kui inimene on vahepeal peatanud teises sambas kogumise. Sellega hiljem uuesti alustades saab maksete suurendamisega tasandada vahepeal eemal oldud aega.

Makse tõstmine puudutab üksnes kinnipeetavat osa ja sotsiaalmaksu kogumispensioni osa ehk 4 protsenti jääb samaks kõigi valitud maksemäärade puhul. Seega ei mõjuta väljapakutud muudatused esimese samba eelarvet ega selles sambas teenitavaid pensioniõigusi.

Eesti pensionisüsteem koosneb kolmest sambast, kusjuures esimene ja teine peaksid kokku tagama pensioni, mille suurus on 40 protsenti keskmisest palgast. Ülejäänu tuleks koguda kolmandas sambas või pensionisüsteemi väliselt.

Teises sambas jätkab rahandusministeeriumi andmeil raha kogumist umbes 514 000 inimest, neist 4328 kasutab selleks pensioni investeerimiskontot. Kolmandas sambas on pensioniks kogujaid umbes 220 000.

Seadus on planeeritud jõustuma 1. jaanuaril 2024, mil saab hakata esitama avaldusi makse määra tõstmiseks. Kõrgemaid makseid saab seega tegema hakata kõige varem 1. jaanuarist aastal 2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles