Liiga tugevad tööhõivenäitajad kukutasid USA aktsiaturge

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Targeti supermarket Miamis otsimas uusi töölisi.
Targeti supermarket Miamis otsimas uusi töölisi. Foto: Joe Raedle

Tugevad tööturuandmed viitavad sellele, et USAs on oodata ka edaspidi jõulist intressimäärade tõstmist.

Nädala viimane börsipäev algas USAs järsu langusega. Enim jälgitud aktsiaindeksitest langes S&P 500 2,8%, Dow Jonesi indeks langes 2,1% ja tehnoloogiarohke Nasdaqi indeks langes 3,8%.

Investorid ootasid tööturult märke, mis võiksid julgustada USA Föderaalreservi finantstingimuste karmistamist aeglustama. Neid märke aga ei ilmnenud.

Septembris loodi USA tööministeeriumi andmetel 263 000 uut töökohta. Töökohtade arvu kasv oli varasemast siiski aeglasem. Töötuse määr langes aga augustis saavutatud 3,7%-lt ajalooliselt madalale 3,5%-le.

Aktsiaturgude kõrge langus peegeldab asjaolu, et investorid ootavad keskpangalt jätkuvat intressimäärade tõstmist ja rahapoliitika järsku karmistamist. USA keskpanga eesmärk on viia inflatsioonimäär kahe protsendini. Tööturu nõrgenemine tähendaks majanduse aeglustumist, mis tooks kaasa ka hinnatõusu aeglustumise.

"Selle tööhõivearuandega näib olevat selge, et oleme Fedi järjekordse märkimisväärse tõusu kursil, kusjuures turg prognoosib järgmisel kohtumisel intressimäärade tõusu 75 baaspunkti võrra," ütles Reutersile Quilter Investors'i portfellihaldur Paul Craig.

Dollar ja USA riigivõlakirjade intressimäärad tõusid pärast tööjõuraportit järsult, kuna investorid panustasid turvalistele varjupaikadele. Dollariindeks , mis jälgib dollari ja kuue teise peamise valuuta ostukorvi suhet, tõusis 0,29% 112,589 punktile. 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis 8,4 baaspunkti võrra 3,906%-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles