FOTOD ⟩ Prantsusmaa president soovitas inimestel vältida kütuse ostupaanikat (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Prantsusmaa kütuserafineerimistehase töötajate streik on jätnud osad tanklad kütusest ilma. Kus aga on kütust, on ka pikad tankijate sabad.
Prantsusmaa kütuserafineerimistehase töötajate streik on jätnud osad tanklad kütusest ilma. Kus aga on kütust, on ka pikad tankijate sabad. Foto: IMAGO/IP3press/SCANPIX

Prantsusmaal streigivad naftarafineerimistehaste töölised. Seetõttu on paljudes tanklates sildid, kütus on otsas. Kus aga mootorikütust on, seal on ka pikad tankijate järjekorrad.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron palus inimesi, et nad ei käituks paaniliselt ega tegutseks moel mis toob kaasa kütusepuuduse.

Valitsus leevendab olukorda ja võib täiendavalt eraldada kütust strateegilisest reservist. Transpordiminister Clement Beaune ütles eile intervjuus telekanalile LCI, et pühapäeval lastakse kütuseveokid läbi, mis leevendab keerulist olukorda, kus osades piirkondades pole enam üldse kütust.

«Valitsus on mobiliseerunud ja püüab olukorda maha rahustada,» ütles Macron. «Kasutusele võetakse strateegiline reserv ja sellega varustatakse tanklaid. Palun ärge paanitsege.»

Kütusepuuduse taga on naftast autokütuseid rafineerivate tehaste töötajate streik. Prantsusmaa kahte suurt rafineerimistehast Normandias on tabanud streik. See puudutab TotalEnergiese ja Exxon Mobili tehaseid, mis moodustavad 2/3 kogu Prantsusmaa rafineerimisvõimekusest, kirjutab Bloomberg.

Beaune sõnul on umbes 15 protsendil tanklates kütus otsas. Eriti käib see Pariisi piirkonna ja Põhja-Prantsusmaa kohta.

Kütus on otsas
Kütus on otsas Foto: EPA/Scanpix

«Täna toimuvad ettevõtete ja töötajate vahel kõnelused, et lahendada vaidlus,» lausus ta.

Macron märkis, et ta on veendunud, et osapooled jõuavad kokkuleppele.

Prantsusmaal on pikad tankimisjärjekorrad
Prantsusmaal on pikad tankimisjärjekorrad Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Streik algas juba septembris ja selle mõju on tunda Euroopa diisliturul, kus kauplejad maksavad suurt preemiat, et saada kütusetarneid nii kiiresti kui võimalik.

Ametiühingud nõuavad, et nemad peavad saama kütusekompaniide erakorraliselt suurtest kasumitest suurema tüki ajal kui töötajad vaevlevad inflatsiooni käes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles