Suurbritannia eelarvefiasko suunab tähelepanu Itaalia võlakirjadele

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Giorgia Meloni valitsusel tuleb laveerida valimislubaduste, nõrga majanduse, võlausaldajate mure, eelarve ja Euroopa Komisjoni rahastuse vahel
Giorgia Meloni valitsusel tuleb laveerida valimislubaduste, nõrga majanduse, võlausaldajate mure, eelarve ja Euroopa Komisjoni rahastuse vahel Foto: Reuters/ScanPix

Vaevalt on maha jahtunud Suurbritannia võlakirjaturu kuumus, kui kauplejad vaatavad juba uusi probleemseid kohti, milleks pakub eelarvejamadena suuri võimalusi Itaalia uus valitsus, kes peaks esitama 15. oktoobriks Euroopa Komisjonile eelarvekava.

Giorgia Meloni ametisse astuval parempoolsel valitsusel on eelarvekavaga kiire. Kui euroala ühe suurima võlakoormusega riigi eelarve sisaldab plaani, et võtame kõvasti laenu, võib see vihastada võlakirjainvestoreid nagu andis ajendi Suurbritannia minieelarve, kus kulude katteallikas oli «võtame seinast laenuraha».

Ühendkuningriigi peaministri Liz Trussi esimeste valitsemisnädalate eelarveprogramm tõi kaasa ajaloolise võlakirjade müügisurve ja sundis Inglise Panka alustama keset rahapoliitika karmistamist uuesti võlakirjade kokkuostu.

Suurbritannia pensionifondid kasutasid finantsvõimendusega strateegiaid, mille maht on 10 aastaga kolmekordistunud 1,5 triljoni naelani. Nende löögi alla sattumine on märkimisväärne, arvestades Ühendkuningriigi valitsuse võlakirjade 2,3 triljoni naelast turumahtu. Võlakirjade hinnad kukkusid, nende tootlused kasvasid ja kodulaenude võtjatele kallinesid laenukulud, mille peale Inglise Pank sekkus turule. Ekslikult on seda asetatud rahapoliitika konteksti, kuigi tegemist on finantsstabiilsuse säilitamise meetmega.

«Suurbritannias juhtunul on väga selge sõnum Euroopale,» ütles Federated Hermesi portfellihaldur Orla Garvey Bloombergile. «Itaalia eelarve võetakse veel suurema jälgimise alla.»

Võimalik Itaalia valitsuse võlakirjade kasvav kõikuvus võib avaldada olulist mõju Euroopa Keskpangale, kes tõstab inflatsiooniga võitlemiseks intressimäära. Juba kõlavad üleskutsed, et keskpank lükkaks edasi oma bilansimahu vähendamise, mis lööks Itaalia võlakirju.

Reitinguagentuur Moody’s hoiatas läinud nädalal, et Itaalial on suhteliselt vähe manööverdamisruumi, kui eesmärgiks on hoida võlakoorem jätkusuutlikul rajal. Itaalia väljavaadet halvendas veel uudis, et Euroopa Keskpanga kõrge ametnik Fabio Panetta ei tule valitsuse rahandusministriks.

Ebaselgus Itaalia kulutuste rahastamise osas käristas Itaalia ja Saksamaa võlakirjade tootlusvahet. 10-aastane tootlusvahe kasvas reedel 2,5 protsendipunktini, mis on selle aasta suurim erinevus.

Seni on siiski Itaalia võlakirjadesse suhtud võrdlemisi rahulikult, kuna Euroopa Keskpank on lubanud hakata toimetama, kui toimub defragmenteerumine ehk euroala erinevate maade tootlusvahed lähevad liiga suureks.

«Hiljutine Suurbritannia kasvanud volatiilsus on toonud jälle teemaks finantsturu stabiilsuse,» ütles RBC Capital Marketsi strateeg peter Schaffrik. «Me eeldame, et Euroopa Keskpank suhtub sellesse ettevaatlikult.»

Itaalia uus valitsus pärib eelmiselt energiaimpordist sõltuva nõrga majanduse ja meeleheitliku sõltuvuse Euroopa Liidu rahadest. Euroopa Keskpank on korduvalt kinnitanud, et nad ei hakka toetama, kui volatiilsuse põhjustavad siseriiklikud teemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles