Inglismaal müüdi oksjonil uskumatu kuldmündiaare, mis teenitud Läänemere-kaubandusega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ellerby kuldmündid
Ellerby kuldmündid Foto: Spink

Londonis Spinki oksjonimajas müüdi maha köögi põrandalaudade alt välja tulnud mündiaare.

Teinekord tasub maja renoveerides minna ka põrandalaudade kallale. Nimelt tuli Inglismaal East Yorkshire’is Ellerby piirkonnas välja mündileid, millest veel kaua räägitakse.

Põrandalaudade eemaldamisel 13. juulil 2019 helkis töömeestele midagi vastu. Mulda eemaldades ilmusid nähtavale üksteise järel kuldmündid ja seejärel terve õllekann kuldmüntidega. Kann oli minetanud oma esialgse otstarbe, kuna selle sang oli katki. Seetõttu oli see kasutust leidnud hoiutopsina.

Leid koosnes enam kui 260 kuldmündist, mis on pärit kuningas James I ajast kuni kuningas George I ajani. Mündid on dateeritud 1610–1727. Selline sääst tähendas omal ajal tänases vääringus umbes 100 000-naelast varandust.

Üliharuldane kuninganna Anne 1708. aasta gini Ellerby kuldmündileiust
Üliharuldane kuninganna Anne 1708. aasta gini Ellerby kuldmündileiust Foto: Spink

Oksjonipidaja Gregory Edmundi sõnul ei meenu talle ühtegi sellest ajastust pärit võrreldavat mündileidu.

«See oksjon oli mitmel moel unikaalne. Ostjad üle maailma tulid osa saama Sarah ja Joseph Fernley loost ja said võimaluse heita pilk sellele 292 aasta vanusele varandusele,» kommenteeris ta Postimehele. «Minu esialgne väärtushinnang sai löödud kolmekordselt.»

Oksjonil oli müntide alghind vähemalt 250 000 naela, kuid hinnaks kujunes 754 320 naela.

Haruldane kuningas James I Šotimaa 6-naelane münt Ellerby kuldmündileiust
Haruldane kuningas James I Šotimaa 6-naelane münt Ellerby kuldmündileiust Foto: Spink

On üpris kindel, et mündid kuulusid 1694. aastal abiellunud Joseph ja Sarah Fernley-Maistersile. Tegemist oli 16.–18. sajandi Hulli piirkonna ühe kõige mõjukama kaupmeeste suguvõsaga, kes teenisid varanduse, vahendades Läänemere piirkonnast rauamaaki, puitu ja sütt. 1700ndate alguses olid mitmed perekonna esindajad parlamendisaadikud. Joseph kauples ka kinnisvaraga.

Joseph suri 76-aastaselt 1725. aastal. Sarah elas Ellerby kandis kuni surmani 1745. aasta augustis. Ta oli surres 80-aastane. Suguvõsa ei jäänud kestma ja seetõttu ei avastatud ka münte varem.

Kui mündid leiti, siis tahtis Briti kuningakoda kohe seda omistada vastavalt 1996. aasta aarete seadusele. See ütleb, et kui vähemalt kaks leitud kullast münti on 300-aastased või vanemad, siis on tegemist arheoloogilise aardega. Lõpuks kuulutati mündid siiski lihtsalt leiuks ja tagastati õnnelikele anonüümsetele leidjatele, sest muuseumil puudus müntide vastu huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles