Alkoholitootjate aktsiad kukuvad, Hiina võib hakata joomisega võitlema

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiinas tahetakse reguleerida ametnike joomist
Hiinas tahetakse reguleerida ametnike joomist Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Hiina alkoholitootjate aktsiad kõikusid suurelt, kuna spekuleeritakse, et ametnikel keelatakse alkoholi tarbimine, ja seda isegi vabal ajal.

Hiina alkoholitootjate aktsiad polnud ainsad kannatajad. Esmaspäeval langesid ka Euroopa sektori esindajad. Pernod Ricardi aktsia langes 3,4 protsenti, Remy Cointreau' väärtpaber aga 6,8 protsenti.

Meediaportaal NetEase kirjutas, et hiina tsiviilteenistujaid ähvardavad ranged regulatsioonid. Uudis tõi näitena kohalikele omavalitsusametnikele kehtestatud alkoholi tarbimiskeelu argipäeviti, kuid seal ei mainitud uuemaid arenguid ega kava laiendada neid piiranguid üle riigi.

Mitmed Hiina ametnikud rääkisid Bloombergile, et nad ei tea midagi plaanist kehtestada kogu riigis väljaspool tööaega alkoholi tarbimise piirang. Seni on alkoholisektor saanud pihta president Xi Jinpingi korruptsioonivastase võitluse kampaaniast, millega tahetakse piirata ametnike kulutusi ja laristamist meelelahutusele.

«Investorid on väga häiritud ja mis tahes kuulujutt võib kaasa tuua müügilaine,» ütles EFG varahalduse fondijuht Daisy Li Bloombergile. Analüüsimaja Jeffries analüütikud kirjutasid, et on oht, et kui keeld kehtestatakse, laieneb see ka mitteametnikele.

Henani Puyangi ja Gansu Qingchengi kohalikud omavalitsused kehtestasid ametnikele töönädalal alkoholitarbimise piirangu, mis kehtib nii tööpäeviti pärast tööaega alkoholi tarbimise kui ka nädalavahetustel napsitamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles