Veel üks lahendus Euroopa gaasikriisile: Vahemeri on gaasi paksult täis (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu ja Iisraeli lipp
Euroopa Liidu ja Iisraeli lipp Foto: Kenzo Tribouillard/Scanpix

Vahemeres asub suur maagaasimaardla ning tänu uuele leppele võib Euroopa sealt hulga maagaasi kätte saada.

Iisrael ja Liibanon teatasid piirileppe saavutamisest.

Riigid vaidlesid tuliselt selle üle, kust peaks jooksma nende piir Vahemeres, kus asub Euroopa üks suuremaid gaasimaardlaid. Nüüd on lepe saavutatud ja Iisrael plaanib hakata maagaasile uusi turge leidma, kirjutab Handelsblatt.

«Gaas, mida Iisrael juba praegu Tamari ja Leviathani maardlates kaevandab, võiks keskpikas perspektiivis asendada 15% gaasist, mida Euroopa seni Venemaalt eksportis,» ütles Iisraeli energianõunik Gina Cohen.

Nüüd saavutatud leppega saab Iisrael hakata kaevandama gaasi vaidlusalusel Karishi gaasimaardlas ning just sealt pärit gaasi tahaks Iisrael Euroopasse edasi müüa.

Praegu müüb Iisrael aastas kuni seitse miljardit kuupmeetrit gaasi Egiptusele, kus see veeldatakse ja omakorda LNG-na teistele turgudele edasi müüakse.

Vahemere idaosas on gaasi palju, igal sealsel riigil on reeglina mitu gaasimaardlat, kus gaasi kaevandatakse, ning uusi leiukohti tuleb aina juurde.

Aastaid räägiti seetõttu nn EastMedi gaasijuhtme rajamisest, mis jookseks Iisraeli ja Egiptuse gaasimaardlatest läbi Küprose vete Kreekasse ja sealt edasi mujale Euroopasse. Selle aasta alguses teatas USA, et tema projekti ei toeta. Suvel kirjutas Politico, et 6 miljardi euro suuruse projekti lasi põhja poliitiline kemplemine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles