Kaja Kallas avaldas, kus asub Eesti talvegaas (4)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Kermo Benrot

Peaminister Kaja Kallas rääkis tänasel riigikogu infotunnil, et Eesti selletalvine gaasivarustus peaks olema ka Balticconnectori ühenduseta tagatud ning andis ülevaate, kus Eesti gaas on.

«Kui me vaatame puhtalt numbritele otsa, siis Eestil on erinevad tarnekanalid gaasi puhul. Meil on Klaipeda LNG-terminal, kus on 38 teravatt-tundi gaasi, Hamina LNG-terminal, kus on 1 teravatt-tund. Läti gaasihoidlas on 12,6 teravatt-tundi võimsust kogutud gaasi, GIPL ehk toru, mis on Leedu ja Poola vahel, see hetkel ei tööta ja LNG-terminal on siis 15 teravatt-tundi,» loetles peaminister. Kokku on see Kallase sõnul ligikaudu 66 teravatt-tundi erinevatest allikatest.

Kallas märkis, et Eesti gaasitarbimine oli varem 5 teravatt-tundi, ent on vähenenud 40 protsenti, 3,5 teravatt-tunnile tänu sellele, et ettevõtted on läinud üle ka põlevkiviõlile.

«Ja isegi kui Balticconnector peaks mingil põhjusel olema rünnaku all ja sealt meile gaasi ei saa tulla, siis ikkagi selle katkestuse stsenaariumi puhul on meil ligipääs 51,6 teravatt-tunnile gaasile. Tegelikult selle talve me peaks nende numbritega kenasti üle elama,» kinnitas peaminister.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles