Nafta odavnes. Kas hinnalangus jõuab tanklatesse? (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tankla
Tankla Foto: Margus Ansu

Nafta alustas täna hommikut kerge langusega.
 

Brenti toornafta barrel odavnes hommikul 0,1%, 92,3 dollarile. Viimase viie päevaga on nafta odavnenud 5,5%. Eelmisel nädalal jõudis nafta hind ületada 98 dollari piiri, kuid on sealtmaalt allapoole tulnud.

Viimase aja odavaim hind oli nafta barrelil septembri lõpus, mil Brenti sort maksis 82 dollarit.

Võrreldes aasta alguse tasemega on nafta 18,7% kallim.

Nafta hinda aitasid ühelt poolt kergitada OPEC+ teated tootmispiirangutest, sest naftakartelli hinnangul on nõudlus maailmas vähenemas. Kui nõudlus ei suuda musta kulla hinda ülespoole suruda, siis teeb seda naftakartell tootmispiirangutega, korjates lihtsalt osa naftast turult ära.

Täna kirjutas Bloomberg, et OPEC+ tootmispiirangute tõttu võivad Venemaa naftale kehtestatavad sanktsioonid anda lääneriikidele tagasilöögi. Euroopa Liidus peaks praeguste plaanide järgi hakkama 5. detsembrist kehtima uued sanktsioonid, mille järgi ei Venemaa naftatankereid enam kindlustada. USA hinnangul võib see nafta hinna kõrgele ajada ning USA tahaks näha, et need kauplejad, mis veavad Venemaa naftat kehtestatud piirhindadega, võivad seda edasi teha.

Bloomberg lisas, et kui Euroopa Liit keelab ära Venemaa nafta vedudel Euroopa laevade kasutamise, siis on naftaturul samuti probleeme oodata. Kui Euroopa lubab aga hinnapiiriga naftal liikuda, siis saaks naftaveoks kasutada suurt Kreeka laevastikku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles