Hoiatus Uus-Meremaalt: noored loobuvad pensioniraha kogumisest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pensioniks rahakogumise asemel on kulude kasv sundinud inimesi sissemakseid peatama
Pensioniks rahakogumise asemel on kulude kasv sundinud inimesi sissemakseid peatama Foto: imago images/Bihlmayerfotografie/SCANPIX

Noored uusmeremaalased loobuvad üha enam osalemisest tööandja pensionis. See on varane hoiatus, et inflatsiooni tõttu vaesumisel on pikaajaline mõju kogu maailmas.

Uus-Meremaal liidetakse noored tööjõuturule sisenejad kohe tööandja pensioniprogrammiga ning seal on süsteemselt hästi kogutud pensioniks säästmise statistikat, samal ajal kui teistes maades on lähenemine lünklikum. Seetõttu on see kaugel asuv maa parim koht, kus on näha trendide muutused.

12 kuu jooksul kuni juunini on pensioniks säästmisest loobunute arv kasvanud 6 protsendi võrra. See on suurim tõus alates 2012. aastast, kui maksuamet hakkas KiwiSaveri programmi kohta andmeid koguma.

Mis on KiwiSaver programm?

Uus-Meremaal saavad töötajad maksta iga kuu maksueelsest palgast 3–10 protsenti KiwiSaver programmi, millele tööandjad lisavad vähemalt kolm protsenti. Uus-Meremaa 5 miljonist elanikust on selle pensionisüsteemiga liitunud 3,2 miljonit inimest.

Loobuvad peamiselt noored. 28 protsenti loobunutest on vanuses 25–34 ja alla 45-aastased moodustavad 70 protsenti loobunutest. Sarnaselt teiste riikidega on Uus-Meremaal inimeste eelarve ränga surve all, kuna inflatsioon on 32 aasta tipus.

Kuna kõik – bensiin, rent, toit, lasteaed – on kallinenud, vaatavad uusmeremaalased üha enam pensioniks kogumiseks kuluvale rahale kui võimalusele katta järsult kasvanud jooksvaid kulusid.

«Kogumisest loobumise põhiline põhjus on, et see käib inimestele üle jõu,» ütles OECD pensioniüksuse juht Stephanie Payet Bloombergile.

27-aastane Uus-Meremaa Põhjasaarel Taupos elav Cass Armitage tunneb seda omal nahal. Tema loobus KiwiSaverist juba 2019. aastal, kuna pidi kasvatama lahkumineku tõttu üksi 2-aastast tütart.

«Mul oli vaja lisasissetulekut,» ütles ta. «Mul oli vaja seda täiendavat iganädalast KiwiSaverisse minevat Uus-Meremaa dollarit, et toit oleks laual.»

«Saan aru, et inimeste rahaline olukord on keeruline, aga pikaajaliselt on sellel oluline roll, kui ei hakata uuesti pensioniks raha säästma,» ütles Uus-Meremaa Massey ülikooli külalisprofessor Claire Matthews. «Kahtlustan, et teine põhjus on tootlus. Börsid langevad ja inimesed näevad, kuidas nende kontod kahanevad ja nad küsivad,  miks ma peaks sinna raha sisse laduma.»

Ka Suurbritannias on samasugune surve. Oktoobris uuriti 112 Suurbritannia pensioniskeemi ja selgus, et 19 protsenti liitunutest soovis vähendada või peatada sissemaksed.

Brittidel on ka vähe võimalusi. Kuna kõik hädavajalik kallineb, jääb alla 30-aastastel pärast makse, renti, toitu, transporti ja kommunaalarvete maksmist kätte vaid 150 naela ehk 173 eurot nädalas, selgub poeketi Asda hiljutisest küsitlusest.

«Pensioniks säästmine ei tohiks olla eespool igapäevaseid vajadusi, nagu söömine ja kütte eest tasumine,» ütles Suurbritannia Investing and Savings Alliance’i pensionijuht Renny Biggins. «Kulude kasvu kriis tähendab, et perekondade rahaasjad on suure surve all.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles