HOIATUS ⟩ Taas on oodata suurt intressitõusu: kodulaenud lähevad kallimaks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpank võib tuua kodulaenu võtnute kohale murepilved
Euroopa Keskpank võib tuua kodulaenu võtnute kohale murepilved Foto: EPA/Scanpix

27. oktoobril ehk veidi enam kui nädala pärast tõstab Euroopa Keskpank nii hoiuse- kui laenubaasintressimäära 0,75 protsendipunkti võrra. Selline on Reutersi küsitletud analüütikute ootus ajal, kui inflatsioon jookseb keskpanga eesmärgiks seatuga võrreldes viiekordses tempos.

Euroopa Keskpanga inflatsioonieesmärk on 2 protsenti, kuid inflatsioon oli septembris 10 protsenti. Analüütikute arvamuse kohaselt ei oodata inflatsiooni langust sobivale tasemele enne 2024. aasta lõppu.

«Inflatsioon on liiga kiire,» ütles Brian Martin ANZst Reutersile. «Vaja on järsku intressitõusu. Samal ajal peab keskpank kiikama ühe silmaga ka võlaintressivahesid, mille tõttu pole 0,75 protsendipunktist suurem intressitõus usutav.»

Intressitippe oodatakse tuleval aastal ja hoiused peaksid siis teenima keskpangas 2,5 protsenti ja laenude baasintressiks oleks 3 protsenti.

Palju sõltub energia hinnast. Kuna Venemaa sissetungil Ukrainasse ei paista lõppu, siis 34 vastanust ligi 65 protsenti ootab, et elamiskulud halvenevad või halvenevad oluliselt. Ainult 12 protsenti ootab elamiskulude paranemist.

Sel kuul peaks Euroopa Keskpank tõstma hoiuseintressimäära 1,5 protsendini ja laenuintressi 2 protsendini.

Aasta lõpus peaks hoiuseintressimäär olema 2 protsenti ja laenuintressimäär 2,5 protsenti. Intressitippe oodatakse tuleval aastal ja hoiused peaksid siis teenima keskpangas 2,5 protsenti ja laenude baasintressiks oleks 3 protsenti.

Euroopa Keskpanga intressimääraga sarnaselt liigub ka euribor, mis on Eestis paljude kodulaenude põhiintressimääraks, millele lisandub marginaal. Tasub arvestada, et järgmisel aastal kulub intressimakseks väga palju rohkem raha kui tänavu. Pole välistatud, et intressimakse summa kasvab sama suureks, kui on laenu igakuise tagasimakse summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles