Uskumatu rahaauk: Saksamaa energiafirma päästmiseks läheb nüüd veel suurem summa

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Uniperi töötaja sõidab jalgrattaga objektil
Uniperi töötaja sõidab jalgrattaga objektil Foto: FOCKE STRANGMANN/Scanpix

Saksamaa maksumaksja on pidanud Uniperi päästmisesse miljardeid maksma, kuid täna jõuti uute kolossaalsete rahanõueteni.

Handelsblatt kirjutab, et nüüd vajab Uniper uueks päästmisoperatsiooniks 10 kuni 40 miljardit eurot. Võrdluseks: Saksamaa tarbijate energiapäästepakett ise maksab 90 miljardit eurot.

Saksa lehega rääkinud Uniperi olukorda tundev anonüümseks jääda soovinud allikas arvas, et nüüd läheb firmal tarvis kuni 40 miljardit eurot juurde. See teade tuleb seda ootamatumalt, et viimati sai ettevõte raha alles septembris: siis loodi energiakontsernile päästepakett, milleks kulus 26,5 miljardit eurot maksumaksja raha.

Uniper sattus hätta suve hakul, kui selgus, et Venemaalt enam vajalikus koguses gaasi ei saa ning turult ostes on hind mitmekordne. Kuna tarbijatega tehtud lepingud on Saksamaal valdavalt fikseeritud ja pikaajalised, ei tohtinud energiaettevõte neid muuta ning sattus raskustesse. Tegu on Saksamaa ühe suurima energiafirmaga, sellepärast ettevõtetet riiklikult päästa püütaksegi. Uniperi puhul kardeti ka nn Lehmani momenti – et kui juba üks suur energiakontsern pankrotti läheb, järgnevad sellele ka teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles