Poola sai võlakirjašoki osaliseks, riik mängib püssirohutünniga (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Poolas kaheldakse keskpanga võitluses inflatsiooniga ajal kui valitsus kulutab ohjeldamatult enne valimisi
Poolas kaheldakse keskpanga võitluses inflatsiooniga ajal kui valitsus kulutab ohjeldamatult enne valimisi Foto: Reuters/ScanPix

Poola sai valusalt tunda, mida tähendab, kui investorid hakkavad huvi tundma inflatsiooni vastu enne järgmise aasta valimisi. Küsimus on, mida riik inflatsiooni osas ette võtab.

Poolas on maailma kiireim valitsuse võlaintressi tõus. Kuu ajaga tõusis Poola valitsuse 10-aastase võlakirja intress 2,3 protsendipunkti võrra kahe aastakümne tippu, 8,53 protsendini.

Võlakirjade müügilaine sai vaid hoogu juurde keskpanga otsusest jätta, vaatamata ägedale inflatsioonile, intressimäär muutmata. Selle sammuga löödi kõikuma usaldus keskpanga suhtes, ajal kui valitsus külvab raha kõikjale, alates energiaabirahadest sotsiaaltoetusteni, ja sõjaliste kulutustele.

Investorid on hakanud rohkem süüvima Suurbritannia eelarvefiasko järel riigieelarvetesse.

«Lõtv eelarvepoliitika koos lõdva rahapoliitikaga on halvim kombinatsioon,» ütles abrdn fondijuht Viktor Szabo Bloombergile. «Poola selline segu on praeguses olukorras täiesti sobimatu nii investoritele kui inflatsioonile.»

Kuid ega vaid Poola võlakirjadesse investeerijad kanna kaotusi. Poola aktsiaindeks WIG20 on tänavu kukkunud 38 protsenti. Zlott on odavnenud euro suhtes 4 protsenti ja USA dollari suhtes 17 protsenti.

Poola näitajad on kohutavad. Inflatsioon on 17,2 protsenti, reaalintressimäär on kahekohaliselt negatiivne, riigil on nii eelarve- kui ka jooksevkonto miinuses. Majanduskasv sõltub Saksamaa nõudlusest, mis võib koos euroalaga olla varsti majanduslanguses.

Keskpanga juht Adam Glapinski aplodeeris valitsuse ohjeldamatule kulutamisele, kuigi see toidab inflatsiooni. Samuti on ta jõudnud minna konflikti keskpanga teiste rahapoliitikat otsustava komitee liikmetega, kes nõuavad intressitõstmist.

«Asjad on läinud täitsa pööraseks,» ütles BNP Paribasi Varssavis töötav analüütik Wojciech Stepien. «Oktoobrikuine rahapoliitiline otsus oli viimane piisk karikas.»

Lisaks ohjeldamatule rahakulutamisele on Poola eelarvepoliitika muutnud läbipaistmatumaks, kuna riigieelarvest on suunatud rahakulutamine ametitesse.

Analüütik Mai Doan Bank of Americast ütles, et nad kardavad tuleva aasta agressiivset eelarvekasvu, mille tulemusel võib Poola keskvalitsuse eelarvepuudujääk kasvada 7 protsenti majanduse kogutoodangust, võrreldes 4,5-protsendise plaaniga.

Poola tuleva aasta eelarvekava näeb ette võlateenindamise kulude 154-protsendilise kasvu, 66 miljardi zloti ehk 13,9 miljardi euroni. Reitinguagentuuri S&P hinnangul on Poola võla suhe majanduse kogutoodangusse 50 protsenti ehk pigem konkurentidest madalam. Poola krediidireiting on A- ja selle väljavaade neutraalne.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles