Xi võit tõi Hongkongi börsil kaasa paanikamüügid (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina kommunistliku partei poliitbüroo valimiste tulemus kinnistas Xi võimu ja pani investoreid aktsiad müüma
Hiina kommunistliku partei poliitbüroo valimiste tulemus kinnistas Xi võimu ja pani investoreid aktsiad müüma Foto: Reuters/ScanPix

Hiina kommunistide juhi Xi Jinpingi tagasivalimine kolmandaks ametiajaks ja tema võimu konsolideerimine Hiinas tõi kaasa Hongkongi börsi suurema kukkumise. Ka Hiina aktsiaturg langes.

Hongkongi börs kukkus täna 6%, Hiina vastas 2,5%ga.

Muud Aasiat Hiina kompartei poliitbüroo löögirusikas väga ei morjenda. Austraalia aktsiaturg tõusis 1,5%, Jaapan 0,3%.

Hongkongi aktsiaturg liigub nüüd 2008. aasta finantskriisi sügavikes.

Investorid hindavad, et Xi jätkamisega jätkub ka sügavat pettumust toonud koroona nulltolerantsipoliitika ja riigiettevõtete soosimine. Tehnoloogiagigantide Alibaba, JD.com ja Meituani aktsiad kukkusid vähemalt 10%. Investorid on skeptilised selle suhtes, et Xi ja tema liitlased kavatseksid hoogustada eraettevõtlust.

«Investorid on mures, sest kongressil valiti kompartei poliitbüroosse palju Xi toetajaid, mis tähendab, et Xi turumajandusele mittesõbralik poliitika kinnistub,» ütles United First Partnersi Aasia analüüsijuht Justin Tang.

«Hongkongi börsil on näha paanikamüüke,» ütles Kingston Securitiese analüüsijuht Dickie Wong Bloombergile. «Kuigi Hiina makronäitajad ületasid ootuseid, on aktsiaturg teel alla. Hiina poliitilise ladviku muutused ning Hiina ja USA vahelised pinged rusuvad meelestatust ja lisavad ebakindlust.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles