Harju Elekter kasvatas kasumit ja korrastab tegevusloogikat

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Harju Elekter kasvatas kasumit
Harju Elekter kasvatas kasumit Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Harju Elektri kolmanda kvartali tulemused andsid hetkeks põhjust rõõmustada, sest kontsern saavutas põhitegevusega rekordilise müügitulu ja parandas kasumlikkust. 

Harju Elekter nendib, et praeguses ebastabiilses keskkonnas on keeruline tulevikku ja kasumlikkuse jätkumist ennustada, kuid positiivne on see, et klientidelt on rekordiliselt tellimusi. Käib igapäevane töö hindade tõstmiseks, tarneprobleemide lahendamiseks ja uuteks raamhangeteks valmistumiseks, teatas ettevõte börsile.

Kolmanda kvartali käive kasvas aastaga 9,3% võrra, 46,1 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas 63,2% võrra, 1,5 miljoni euroni ehk aktsia kohta viielt sendilt kaheksa sendini.

Harju Elektri müügitulu kasvu taga on suurem tellimuste täitmine, kuid ka õnnestunud hinnaläbirääkimised mitme rahvusvahelise kliendiga. Näiteks Soome ja Rootsi kliendid on olnud hinnakorrektsioonide suhtes vastutulelikud ning mõistnud, et tarnija jätkusuutlikkus on ka kliendi mure.

Kolmanda kvartali kasumlikkust on parandanud eelnevatel kvartalitel tehtud hinnaläbirääkimised ning kulusse kantud kahjumlikud lepingud.

Energo Veritase ja Enefit Connecti vaidlus võib viia tütarettevõtte likviidsuskriisini, mistõttu ei pruugi Energo Veritas suuta mõistliku ajaga või täielikult täita kohustusi. See tingib vajaduse alla hinnata kontserni emaettevõtte laenunõuded 2,5 miljonit eurot ja kontserni miljonieurose investeeringu tütarettevõttesse. Aruandekvartalis hindas kontsern alla Energo Veritase firmaväärtuse 400 000 euro võrra. Potentsiaalsel ega realiseerunud kulul ei ole rahavoolist mõju.

Ettevõte korrastab juhtimist, struktuuri ja on seadnud fookuse efektiivsele tootmisele. Tõhususe suurendamiseks otsustati jätkata põhimõttega «üks maa, üks tootmisettevõte», mille alusel liidetakse Keilas tegutsevad tootmisettevõtted Harju Elekter Elektrotehnika ja Harju Elekter Teletehnika.

Ettevõtte kasumlikkuse suurendamiseks keskendutakse veelgi enam põhitegevusalale, kestlike elektrijaotusseadmete projekteerimisele, tootmisele ja paigaldamisele, ning plaanitakse jätkata väljumist põhitegevusega mitte seotud äridest ja tegevusvaldkondadest. Sellega seoses ootab kontserni veel mitme keerulise otsuse langetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles