SEB klientide säästud vähenesid, kuid suuremate püsikuludega kuud on alles ees

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Allan Parik, SEB juhatuse esimees
Allan Parik, SEB juhatuse esimees Foto: SEB

Kui viimaste aastate jooksul kasvasid eraklientide säästud kahekohaliste kasvunumbritega, siis selle aasta kolmandas kvartalis kahanes eraisikute hoiuseportfell eelmise kvartaliga võrreldes 0,7 protsenti, teatas SEB Eesti majandustulemusi avaldades.

Hoiuste vähenemise taga ei ole ainult elukalliduse tõus, vaid ka suurem tarbimine. SEB statistika kohaselt on 2022. aastal kulutatud reisimisele sama palju kui enne pandeemiat, väljas söömisele kulutati sel suvel isegi kolmandiku võrra enam kui näiteks 2019. aastal.

Elukalliduse tõus ja soov elustandardit hoida on juba hakanud vähendama perede sääste, kuid suuremate püsikuludega sügis- ja talvekuud on alles ees.

Majanduskeskkond jaheneb, kuid ettevõtted on tugevad

SEB tegi hiljuti suurettevõtete finantsjuhtide seas uuringu, mis näitas, et üldine kindlustunne on vähenenud, kuid seda 2016.–2017. aasta tasemele. Väiksemast kindlustundest hoolimata hindab 39 protsenti Eesti suurettevõtete finantsjuhtidest järgmise aasta äritingimusi heaks või väga heaks.

Oma ettevõtte praegust finantsseisu peab heaks või väga heaks 56 protsenti vastanutest. Vastupidisel seisukohal on 12 protsenti vastanutest, aasta tagasi hindas oma ettevõtte finantsseisu halvaks 6 protsenti vastanutest.

Panga kasum kasvas

SEB Eesti üksuse üheksa kuu tulud kasvasid aastaga 7,3 protsenti, kulud olid 8 protsenti suuremad. SEB laenu- ja liisinguportfell suurenes võrreldes eelmise aasta sama ajaga 7,8 protsenti. SEB üheksa kuu kasum oli 6,8 protsenti suurem kui eelmisel aastal samal ajal, märkis pangajuht Allan Parik.

SEB Pank Grupp (Grupp) lõpetas tänavu üheksa kuud 80,8 miljoni euro suuruse kasumiga, eelmisel aastal oli SEB sama perioodi kasum 75,6 miljonit eurot. Grupi tegevustulud ulatusid üheksa kuuga 140,6 miljoni euroni (mullu 131 mln eurot) ning tegevuskulud 48,1 miljoni euroni (mullu 44,5 mln eurot).

Laenukahjumite eraldisi vähendas pank 2022. aasta üheksa kuuga 0,7 miljoni euro ulatuses (mullu samal ajal vähendati eraldisi 0,5 mln eurot). Tulumaksu arvestati selle aasta üheksa kuuga 10,8 miljonit eurot (mullu 9,7 mln eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles