RAHAPESU VILJAD Investorid on vaimustuses, Danske Banki ähvardab Eesti rahapesu tõttu kõigest paari miljardi eurone trahv (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Danske Bank.
Danske Bank. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Danske Bank teatas täna, et kannab kuludesse panga Eestis toimunud rahapesu tõttu 14 miljardi Taani krooni ehk 1,88 miljardi euro ulatuses täiendavaid eraldisi, mis lõid rängalt panga üheksa kuu majandustulemusi.

Sellest tulenevalt oli panga esimese üheksa kuu tulemus 9,2 miljardi Taani kroonine kahjum ja omakapitali tootlus -7,4 protsenti.

Seni on pank eraldanud võimalikeks rahapesukahjudeks 2018. aastal kõigest 1,5 miljardit Taani krooni.

Pangajuht Carsten Egeriis märkis, et panganduse põhitegevuse kasum oli vaatamata katsumusterohketele oludele tugev.

Kuna pank on olnud konsultatsioonides USA justiitsministeeriumi, väärtpaberijärelevalve ja Taani politseiüksusega, on Danske Bank nüüd võimeline usaldusväärselt hindama Eestis toimunud rahapesu potentsiaalset rahalist mõju pangale, milleks on 15,5 miljardit Taani krooni. Ametivõimudega jätkuvad arutelud, kuidas olukorda lahendada. Pank loodab võimudelt koordineeritud vastust aasta lõpuks, kuid ajastus pole panga kontrollitav.

Seoses Eestis toimunud rahapesuga Danske Bankis, ei maksa pank enam sellel aastal 2021. aasta eest dividendi välja ja nõukogu teeb ettepaneku mitte maksta ka 2022. aasta eest dividendi.

Seoses Eesti rahapesuga ja firmaväärtuse mahakandmisega muutis pank selle aasta 10–12 miljardi Taani kroonise kasumiprognoosi väiksemaks kui 5,5 miljardi Taani krooniseks kahjumiprognoosiks.

Investorid ostsid täna hoogsalt pangaaktsiat, mis tõusis 11,5 protsendi võrra, 113,85 Taani kroonini.

«Investorid loodavad nüüd, et võib keskenduda tulevikule ja jätta Eesti asja ajalukku,» kirjutas Nordneti investeerimisökonomist Per Hansen, vahendab Bloomberg. «Seetõttu aktsia tõusebki.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles