Hansapanga asutaja ei kibele LHV aktsiaid müüma

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Heldur Meerits annab intervjuud oma kontoris Tallinnas Tornimäel. Kolme aastakümnega on ta kasvatanud oma ettevõtete omakapitali üle saja miljoni euro piiri ja usaldab nende igapäevase juhtimise nüüd poja kätesse.
Heldur Meerits annab intervjuud oma kontoris Tallinnas Tornimäel. Kolme aastakümnega on ta kasvatanud oma ettevõtete omakapitali üle saja miljoni euro piiri ja usaldab nende igapäevase juhtimise nüüd poja kätesse. Foto: Eero Vabamägi

Üks Hansapanga asutajatest, Heldur Meerits, annab perepanga ehk valdusettevõtete juhtimise üle järgmisele põlvkonnale.

Ärilisi otsuseid langetab nüüd poeg Paul, kes on haridust saanud ja elanud ka Lõuna-Koreas. Vajadusel nõu andes ei kavatse Heldur hakata juhtimist segama. Samas pole tal plaanis hakata pensionipõlves münte ja marke koguma.

Milline oli teie esimene investeering?

Kooliajal ja tudengina ma küll midagi ei investeerinud. Minu esimene investeering oli Hansapanga (praeguse Swedbank Eesti eelkäija – toim) aktsia. Kuna ma seal töötasin, siis tuli see investeering pooljuhuslikult kaasa.

Tollel ajal oli turul palju pangaaktsiaid. Kui ei oleks Hansapangas töötanud, kas siis oleks julgenud sinna investeerida?

Päris keeruline on end tagasi mõelda 30 aasta taha. Mingit sorti riskijulgust oleks mul olnud ajal, kui sööstsime turumajandusse. Kas oleks taibanud neid õigeid investeeringuid üles leida, seda ei oska öelda. Börsimängudega on sedasi, et kui sul on päris raha mängus, siis hakkavad käed hoopis kergemini ja rohkem värisema.

Teistesse pankadesse ma küll ei investeerinud. Kui natuke raha tekkis, siis mingil ajal tulid portfelli Saku Õlletehas ja Eesti Telekom... Eestist kaugemale ma sel ajal üldse ei vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles