Eesti Pank peatab tootmisvea tõttu ajutiselt Liivimaa kuldmündi müügi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Liivimaa maapäeva kuldmünt
Liivimaa maapäeva kuldmünt Foto: Eesti Pank

Eesti Pank peatab Liivimaa kuldmündi müügi e-poes ja keskpanga muuseumipoes, sest ilmnes tootmisviga, mille tõttu on tekkinud mündile plekid. Eesti Pank palub kuldmündi ostnute ees vabandust ning kinnitab, et kõik defektse mündi ostnud inimesed saavad kas raha tagasi või antakse kvaliteetne uus münt asemele.

Müntide osalise kontrolli tulemusena on tuvastatud, et nende seas on tootmispraaki ja kõik mündid vajavad täiendavat kvaliteedikontrolli. Enamikul juhtudel ei saa defekti palja silmaga tuvastada, seda näeb pigem mikroskoobi või luubiga.

Eesti Panga sularahaosakonna juhataja Rait Roosve sõnul on oluline, et kui inimesed hakkavad ostetud kuldmünti lähemalt kontrollima, ei tohiks ise avada mündikapslit, kuna avamise käigus võib kergesti kahjustada mündi pinda.

Eesti Pank koostöös mündid verminud Portugali rahapajaga analüüsib kiirkorras põhjuseid, miks võis tootmisviga tekkida, ja et see enam ei korduks. 

«Ekspertiis hetkel käib ja pärast ametlikke tulemusi saame kindlamalt öelda, milles põhjus. Meile teadaolevalt võib plekkide üheks põhjuseks olla hõbesulfiid, mis on tekkinud reaktsiooni tulemusena,» ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. «Reageerinud aine on sattunud mündi toorikule enne vermimist. Täpsema selguse saame pärast ekspertiisi ametlikke tulemusi.»

Portugali rahapajas valminud mündid jõudsid Eesti Panka juunis, sellele eelnes kvaliteedikontroll rahapajas, mille käigus plekke ega muid probleeme ei ilmnenud.

Liivimaa kuldmündi tiraaž oli 3000. Münt vermiti Portugali rahapajas.

Juhised kuldmündi ostnud inimestele

1) Omniva e-poest ostetud mündid. Kõikidele ostjatele saadetakse e-kiri, milles antakse täpsem info tellimuse kohta. See kiri tuleb eeldatavasti lähipäevil, kui keskpank on müntide tootjalt saanud rohkem teavet. Kiri saadetakse kõikidele ostjatele sõltumata sellest, kas nad on juba mündi kätte saanud või mitte. Igal juhul on inimestel võimalik kas ostust taganeda või saada kvaliteetne uus münt.

2) Eesti Panga muuseumipoest ostetud mündid. Keskpank palub inimestel tuua ostetud mündid tagasi muuseumipoodi kvaliteedikontrolli. Seejärel on ostjal võimalus kas ostust taganeda ja raha tagasi saada või lepitakse kokku, et tootmispraagiga münt vahetatakse välja kvaliteetse uue mündi vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles