Kiibitootja kärpeplaanid panid aktsia lendama

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Inteli logo
Inteli logo Foto: Fabian Bimmer/scanpix

Intel teatas kärpe- ja tõenäoliselt ka koondamisplaanidest, mille peale hakati kärmelt kiibitootja aktsiat ostma.

Kiibitootja Intel on tänavu kaotanud aktsia väärtusest peaaegu poole ja sulgus eile 26 dollari juures. Nüüd püüab ettevõte värskete kärpeplaanidega investoreid tagasi võita.

Eile teatas ettevõte, et tema müügitulu kahanes kolmandas kvartalis aastases võrdluses 19,2 miljardilt 15,4 miljardile dollarile ehk ligemale viiendiku võrra. Kasumimarginaal sulas 58% pealt 46% peale. Kasum ise kukkus aastaga 6,8 miljardilt napilt 1,1 miljardile dollarile.

Ka tuleviku osas polnud Inteli juhil midagi head öelda, Pat Gelsinger ennustas tänavu neljandaks kvartaliks samuti nõrka tulemust.

Põhjus, miks ettevõtte aktsia tõusis, peitus osalt selles, et Wall Streeti analüütikud ootasid Intelilt veel nõrgemat kasuminumbrit, ja teisalt Inteli juhi lubaduses hakata suurelt kärpima.

Järgmise aasta jooksul plaanitakse 3 miljardi dollari jagu kulusid kokku hoida, 2025. aastaks loodetakse saavutada 10 miljardi dollari suurune kulude kokkuhoid. Gelsinger rääkis kõnes analüütikutele ka töötajate optimeerimisest, kuid täpset koondamise numbrit ta veel välja ei käinud.

Segmentide lõikes nägi kvartal välja järgmine: müük klientidele (rahalises mõttes põhiäri) kahanes 17%, andmekeskuse ja tehisintellektiga seotud müük kukkus 27%, võrguäri müük kasvas 14% ja Mobileye müük kasvas 38%. Sealjuures on kaks viimast rahalises mõttes Inteli jaoks kõige väiksemad üksused.

Intel viis Mobileye üksuse sel kolmapäeval (26. oktoobril) eraldi börsile ning tema aktsia kukkus eile ligi 6% ja järelturul tuli langusele lisa.

Kiibitootjate aktsiad on tänavu suurelt kukkunud, põhjust nähakse majanduse jahtumises, mis omakorda vähendab nõudlust kiipide järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles