Credit Suisse tahab saada tugevaks nagu Šveitsi mäed, kuid aktsia kukkus järsult

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Credit Suisse'i jaoks tiksub aeg halastamatult
Credit Suisse'i jaoks tiksub aeg halastamatult Foto: Reuters/ScanPix

Mitme kuu pikkuse segaduse järel märkis Credit Suisse’i juht Axel Lehmann, et pank ehitatakse taas üles tugevatele alustele, mis saab olema kindel nagu Šveitsi mäed. Ei kulunud kaua aega, kuni ilmnesid esimesed mõrad.

Neljapäeval plaani avalikustamise järel läks lahti aktsia müügilaine. Aktsia kukkus päevaga 20 protsenti, turuväärtus kahanes enam kui 2 miljardi frangi võrra, alla 11 miljardi frangini.

«Tekib selline kiirustamise tunne,» kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud. «See on sügavalt poolik plaan, kus pole piisavalt detaile.» Ka Morningstari analüütik Johann Scholtz ütles Reutersile, et plaanist on palju detaile puudu.

Credit Suisse plaanib investoritelt kaasata 4 miljardit franki, koondada tuhandeid töötajaid ja eemalduda investeerimispangandusest rikaste klientide teenindamise suunas.

Skandaalide ja kahjumite jadast vabanemiseks plaanib pank koondada 2025. aasta lõpuks oma 43 000 töötajast umbes 9000. Pangast eraldatakse investeerimispank, mille baasil luuakse CS First Boston.

Senised investorid on ka väga kriitilised seepärast, et Saudi National Bank saab 1,5 miljardi frangi eest pangas 9,9-protsendilise osaluse. See pank kuulub Saudi Araabia valitsusele.

Enam kui 3 protsenti Credit Suisse’i aktsiatest esindava Ethose juht Vincent Kaufmann ütles, et pooliku plaani alusel seniste aktsionäride osalust vähendada pole hea. «Me oleme uue investori kaasamise suhtes kriitilised, kuna nad saavad aktsiad odavalt,» märkis ta. «Uus aktsionär saab ligi 10 protsenti aktsiatest kõigest 1,5 miljardi frangi eest.»

«Plaani elluviimine sõltub oluliselt nende kontrolli alt väljas olevatest majandusjõududest,» ütles Janney Montgomery Scotti analüüsidirektor Chris Marinac. «Kui turuolud oleksid head, siis tõenäoliselt oleks plaanist pangale kasu. Kuid meil on siiski 2022. aasta sügis koos kaasneva ebaselgusega... Neil läheb raskeks, kuid see on tiik, kus Credit Suisse peab ujuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles