USA föderaalreserv tõstis taas järsult intressimäära

Copy
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis.
USA Föderaalreservi hoone Washingtonis. Foto: Jonathan Ernst

Föderaalreserv teatas kolmapäeval neljandast järjestikusest 0,75-protsendipunktisest intressimäära tõstmisest ja ütles, et kuigi inflatsiooni ohjeldamiseks on vaja rohkem tõstmisi, tulevad edasised otsused aeglasema tempoga.

Föderaalreserv tõstis kolmapäeval ootuspäraselt taas järsult intressimäärasid, mille eesmärk on jahutada kuuma inflatsiooni, mis on muutunud veelgi olulisemaks teemaks seoses USA vahevalimiste eelse poliitilise keeristormiga. Kuna kõrge inflatsioon pigistab kõiki Ameerika perekondi, on president Joe Bidenil ees oluline võitlus vältida kontrolli kaotamist Kongressi mõlema koja üle.

Fedi tänavused agressiivsed intressimäärade tõstmised ei ole seni hinnale märgatavat mõju avaldanud, kuid suurendavad ohtu, et USA majandus võib langeda majandussurutisse, isegi kui tööturg on endiselt tugev.

Et ohjeldada inflatsiooni, mida ei ole nähtud alates 1980ndatest aastatest, tõstis USA keskpank kolmapäeval laenu baasintressimäära 0,75 protsendipunkti võrra, mis on juba neljas järjestikune sellise suurusega tõstmine ja kuues tõstmine sel aastal.

Poliitikat kujundav Föderaalne Avatud Turu Komitee (FOMC) andis märku, et hinnatõusu ohjeldamiseks on vaja rohkem tõstmisi, kuid tulevaste otsuste tempo puhul kaalutakse mõju majandusele, mis jätab võimaluse, et järgnevatel kuudel tehakse seda väiksema sammuga.

Viimane kolme neljandiku protsendipunkti suurune tõstmine viib laenuintressimäära 3,75–4,0 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 2008. aasta jaanuarist.

USA keskpank teatas, et rohkem intressimäärade tõstmisi on asjakohane, et saavutada piisavalt piirav tase inflatsiooni ohjeldamiseks. Siiski lisati, et tulevaste intressitõusude tempo puhul võtab Fed arvesse rahapoliitika kumulatiivset karmistamist, rahapoliitika mõju majandusaktiivsusele ja inflatsioonile ning majandus- ja finantsarenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles