Tallinna börsi ehitusfirmad kui öö ja päev: üks sipleb raskustes, teine tõi kasumi koju

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Merko Ehituse juhatuse esimees Ivo Volkov.
Merko Ehituse juhatuse esimees Ivo Volkov. Foto: Teele Toova

Merko Ehituse ja Nordeconi tulemused ei saaks enam palju erinevad olla: kuigi mõlema ettevõtte juhid räägivad sektori raskustest, siis viis, kuidas probleemidega toime on tuldud, on väga erinev.

Merko Ehituse aktsionärid lennutasid neljapäeva hommikul väärtpaberit enam kui 3%. Kui muidu on avalikkuse ees kõlanud hääled, et kinnisvarasektor jahtub, siis kolmandas kvartalis need jutud Merko Ehitust ei puudutanud: kasvasid müügitulu, kasum ja tellimuste portfell. Nordeconil langes pisut müügitulu ning süvenes kahjum.

Suurtellija hüppas alt

Nordeconi numbrid on üsna nutused: müügitulu kukkus kvartaliga protsendi jagu, 89,9 miljonile eurole. Mulluse kasumi asemel vaatab vastu 1,7 miljoni euro suurune kahjum (emaettevõtte aktsionäride osa kahjumist). Teostamata tööde maht kuivas 36%, vaba raha hulk enam kui 40%. Mis juhtus?

Nordecon toob selle selgituseks, miks kvartal lõpetati miinuses, kaks põhjendust. Esiteks rõhutas Nordecon, et nende ärikasum kasvas ja kontserni hoonete ja rajatiste tulemused erinevad oluliselt. Hoonete segmendi kohta ütles Nordecon, et nad suutsid isegi kasumlikkust parandada.

Probleem oli eelkõige rajatiste segmendis. Asi on selles, et Nordeconi jaoks on taristuehitus oluline valdkond ning siin on hakanud peamine tellija ehk riik rahakotiraudu koomale tõmbama.

«Kõrgete püsikuludega rajatiste segmendi tulemus ja müügitulu vähenemine on otseselt mõjutatud peamise tellija, transpordiameti, 2022. aasta kevadel tehtud otsusest taristuehituse investeeringuid vähendada. Teedeehitusse tehtavate investeeringute järsust vähenemisest tingituna on kontsern teinud juba ka ümberkorraldusi, reorganiseerides kontserni teedeehituse valdkonna, et läbi dubleerivate tegevuste kaotamise tagada ressursside efektiivsem kasutus ning jõuda tagasi kasumisse,» selgitas kontserni juhtkond investoritele.

Investori vaatest teeb Nordeconi puhul muret tööde portfelli kokkukuivamine, eelmise aasta sama ajaga võrreldes on see vähenenud 36%, 189 miljonile eurole. Nordecon tõi välja, et III kvartalis sõlmiti lepinguid ennekõike tuuleparkide ehitustöödeks, samuti on olulisel kohal kortermajade ehitamine.

Merko: rasked ajad seisavad ees

Merko Ehitus kasvatas kvartalis müügitulu 36%, 110 miljonile eurole. Kasum kasvas 78%, 9,8 miljonile eurole. Merko Ehituse olukord on teine ka teostamata tööde mahus, kus portfell kasvas aastaga 9%, 341 miljonile eurole.

«Merko ehitustellimuste portfell on praegu tugev, mis aitab lähema paari aasta majanduslanguse perioodist mõnevõrra väiksemate valudega läbi tulla. Uute ehitustellimuste väljavaated turul tervikuna on äärmiselt ebaselged, samas on kontsern hästi positsioneeritud energiasektori investeeringuteks,» kommenteeris Merko finantsüksuse juht Urmas Somelar.

Kuigi ka Merko näeb, et ehitusturul valitseb suur ebakindlus, usub kontserni juhtkond, et praegu peab kiire inflatsiooni tõttu hind siiski kasvamist jätkama. Ehitussektor majanduse üldistest muredest puutumata ei jää, aga tänased arengud jõuavad sinna alati viitega, tavaliselt ühe-kahe aasta jooksul. Küll langes marginaal 7,3% pealt 7% peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles