Krüptoplatvorm Binance ostab ära raskustes rivaali FTX

Copy
Krüptovaluuta platvormi FTX logo.
Krüptovaluuta platvormi FTX logo. Foto: OLIVIER DOULIERY

Maailma suurim krüptovaluuta platvorm Binance teatas teisipäeval otsusest osta ära oma finantsraskustes rivaal FTX.com.

 

Binance'i tegevjuht Changpeng Zhao ütles oma säutsus, et kontsern on allkirjastanud mittesiduva kavatsuse täielikult omandada FTX.com, mis kannatab märkimisväärse likviidsuskriisi all. Kavandatava tehingu finantstingimusi ei avalikustatud.

Ülevõtmise teade tuli ajal, mil bitcoin ja teised krüptovaluutad langesid teisipäeval FTXi hädade tõttu. Binance tegi pakkumise osta FTX, olles eile avalikustanud, et müüb firma rahamurede tõttu kõik oma halduses olevad FTT-tokenid, mis on FTX platvormi selgrooks olev krüptoraha.

Bitcoin langes enam kui neli protsenti, taas alla 20 000 dollari taseme, samal ajal kui FTXi FTT-token kukkus 25 protsenti, oma madalaimale tasemele alates 2021. aasta algusest.

Krüptosektor lakub ikka veel haavu, sest nn stablecoin TerraUSD ja sellega seotud token, Luna, kukkusid selle aasta mais kokku, kaotades turult kümneid miljardeid nominaalväärtust. Bitcoini langus tuli aga pärast maailma juhtiva krüptoraha hiljutist tugevat tõusu.

«Krüptovaluutaturul on täna häda, sest FTT on jätkuvalt vabalanguses..., mis halvendab sentimenti,» ütles XTB juhtiv turuanalüütik Walid Koudmani. «Binance teatas, et müüb umbes 2,1 miljardi dollari väärtuses FTX-tokeneid FTX-kauplemisplatvormiga seotud ettevõtte Alameda Researchiga seotud ebakindluse tõttu.»

Koudmani lisas, et Alamedale kuuluvad finantsdokumendid viitavad probleemidele bilansiga ning et varade väärtus ei vasta kohustustele.

Binance'i asutas 2017. aastal Hiina-Kanada ettevõtja, pärast Hiinas tegutsemise regulatsioone viis oma tegevuse üle Bahreini, Dubaisse, Pariisi ja Kaimanisaartele.

Ettevõte avaldas reedel, et neil on risk sattuda vastuollu USA kehtestatud sanktsioonidega, sest nende platvormi kaudu on voolanud iraanlastele kuuluvaid või neile mõeldud vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles