Aktsiad langevad USA vahevalimiste ja Hiina tõttu

PM Majandus
Copy
Kaupleja New Yorgi börsil.
Kaupleja New Yorgi börsil. Foto: Brendan Mcdermid

Maailma aktsiaturud langesid kolmapäeval pärast nõrku Hiina andmeid ja seoses USA vahevalimiste tulemustega, vahendab AFP.

Laiapõhjaline S&P 500 langes 79,54 punkti ehk 2,08%, 3748,57 punktile, tööstusindeks Dow Jones langes 646,89 punkti ehk 1,95%, 32 513,94 punktile ning tehnoloogiarikas Nasdaq Composite indeks odavnes 263,03 punkti ehk 2,48%, 10 353,17 punktile.

Kuigi aktsiad tõusid valimiste eel, kuna on tõenäoline, et järgmise kahe aasta jooksul tekib seadusandlik ummikseis, mis tähendaks, et kulutusi ja makse USA valitsuses enam suurel määral ei tõsteta, langesid need tulemuste saabudes.

Vabariiklaste lootused president Joe Bideni ulatuslikule tagasilöögile kongressivalimistel ei saanud teoks, kuna mõlemad erakonnad võitlesid üpris võrdselt valimistel, mille põhiteemaks olid kangekaelselt kõrge inflatsioon ja hirmud USA demokraatia pärast. Kui vabariiklased näivad saavutavat esindajatekojas napi enamuse, siis senatis on tulemus veel ebaselge.

Samuti ei ole häid uudiseid tulemas Hiinast. Hiina puhul spekuleeritakse selle üle, kui kaua Peking jätkab oma karmi koroonapoliitikat, mis on suurendanud turgude volatiilsust, hoolimata valitsuse lubadusest, et nad ei muuda oma kurssi.

Piirangud on Hiina majandusele avaldanud suurt mõju: kolmapäevased andmed näitasid, et Hiina tootjahinnaindeks (PPI) langes oktoobris 1,3 protsenti võrreldes eelmise aasta oktoobriga, mis viis selle esimest korda alates 2020. aasta detsembrist negatiivseks.

USA-s noteeritud Hiina suurfirmadest langesid kolmapäeval Alibaba üle 4%, Nio üle 12% ning JD.com ja Baidu 6%.

Samas kerkis Facebooki omaniku Meta aktsia üle 5% pärast seda, kui ettevõte teatas, et koondab 11 000 töötajat, mille ajendiks on ettevõtte hiljutine väärtuse langus.

Tehnoloogiatööstus on tõsises languses ja mitmed suurettevõtted on teatanud massilistest koondamistest, näiteks vallandas Twitteri uus omanik Elon Musk eelmisel nädalal poole oma töötajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles