Binance jalutas minema krüptoturu FTX päästmiselt

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
FTXi suuromanik Samuel Bankman-Fried
FTXi suuromanik Samuel Bankman-Fried Foto: AFP/SCANPIX
  • Hävinud miljardärile Sam Bankman-Friedile meeldis end võrrelda J. P. Morganiga
  • Lisaks rahapuuduse probleemile on FTX ka USA võimude tähelepanu all

Kunagine miljardär Sam Bankman-Fried rääkis kolmapäeval FTX investoritele, et ilma rahasüstita peab ettevõte alustama pankrotikaitse palumise protsessi.

Binance loobus ettevõtte ülevõtmisest, kus Bankman-Friedi sõnul on vaja maksejõuetuse vältimiseks 4 miljardit dollarit ja kus kapitali puudujääk ulatub 8 miljardi dollarini.

«Ma olen omadega p*rses,» ütles ta investoritele, rääkisid konverentskõnes osalenud investorid. Ta märkis, et oleks ülimalt tänulik, kui investorid aitaks. Ettevõte on valmis laskma välja aktsiaid, võlakirju või mõlemat.

Uskumatu areng, kuna kunagi meeldis krüptoturu omanikul end võrrelda John Pierpoint Morganiga, ja ettevõtte turuväärtus oli 26 miljardit dollarit.

Ettevõttest algas raha pagemine, kuna osad varade väljavõtmised peatati. Krüptofirmade Celsius ja Voyager läbikukkumised näitasid investoritele, kuidas miljardid dollarid võivad jääda pankrotimenetluse käigus kinni.

FTXil on soliidne varajaste investorite nimekiri, kelle seas on Sequoia Capital, BlackRock, Tiger Global Management ja SoftBank Group. Sequoia kandis täielikult maha oma osalused FTX.com’is ja FTX.us’is. Investor ei näe selget võimalust, et investeeringut päästa.

Bankman-Friedil oli raske tõde tunnistada. Kuigi spekuleeriti, et Binance loobub ettevõtte päästmisest, rääkis Bankman-Fried, et tehing toimub. Veel kolmapäeva pärastlõunal rääkis ta investoritele, et Changpend Zhao ei jaluta minema ülevõtmiseta. Tund hiljem selgus, et Binance ikkagi ei aita FTXi.

«Me lootsime aidata FTXi kliente likviidsust pakkudes, kuid sealsed teemad käivad meile üle jõu,» ütles Binance’i asutaja Zhao pressiteates.

Lisaks rahapuuduse probleemile on ettevõte USA võimude tähelepanu all. USA väärtpaberijärelevalve ja CFTC uurivad, kas ettevõte on käinud korrektselt ümber klientide rahaga. Samuti uuritakse seoseid Bankman-Friedi krüptoimpeeriumi teiste osadega, sealhulgas Alameda Researchiga, kirjutab Bloomberg. USA justiitsministeerium teeb koostööd USA väärtpaberijärelevalvega.

Coinbase’i juhatuse esimees Brian Amstrong ütles eile Bloomberg TVs esinedes, et kui Binance appi ei tule, siis peavad tõenäoliselt FTX kliendid ise kahjumeid kandma.

Miks Binance loobus päästmisest?

Binance’i esindaja Eestis Polina Brottier ütles, et otsus sündis FTXi finantsolukorra analüüsi ning USA agentuuride uurimiste ja raportite tulemusena. Kuna selgus, et FTX on oma klientide raha väärkohelnud, siis otsustati, Binance ei jätka FTXi võimalikku omandamist.

«Alguses oli lootus, et on võimalus FTXi kliente likviidsuse tagamisega toetada, kuid probleemid on väljaspool Binance’i kontrolli ja võimet aidata,» kommenteeris Brottier.

«Iga kord, kui mõni antud tööstusharu suur tegija ebaõnnestub, kannatavad jaetarbijad. Binance on viimaste aastate jooksul näinud, et krüptoraha süsteem on muutumas vastupidavamaks ja usume, et aja jooksul rohib vaba turg välja kõrvalised tegijad, kes kasutajate vahendeid kuritarvitavad. Tänu regulatiivsete raamistike ja sektori jätkuvale arenemisele detsentraliseerituse suunas muutub tugevamaks kogu ökosüsteem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles