Hea uudis tõi börsidel kaasa pöörase tõusu (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Oodatust väiksem inflatsiooninäit vallandas USA aktsiaturul võimsa tõusu
Oodatust väiksem inflatsiooninäit vallandas USA aktsiaturul võimsa tõusu Foto: Reuters/ScanPix

Eile oli USA aktsiaturul võimas tõus, kuna inflatsioon on oodatust veidi väiksem, kuid endiselt väga kiire.

USA tarbijahinnad kasvasid oktoobris aastaga 7,7 protsenti, jäädes alla analüütikute 8 protsendi ootusele.

USA peamised aktsiaindeksid reageerisid inflatsioonile võimsa tõusuga. Nasdaq tõusis 7,4 protsenti, S&P 500 5,5 protsenti ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 3,7 protsenti. S&P 500 ja Nasdaqile oli see 2,5 aasta suurim päevane tõus.

Ka Euroopa aktsiaturud, kus kaubeldi veel siis, kui USAst tuli inflatsiooninäit, rallisid. Euro Stoxx 50 tõusis 3,2 protsenti, Saksamaa aktsiaturg 3,5 protsenti, Prantsusmaa 2 protsenti, Hispaania 1,2 protsenti ja Ühendkuningriik 1,1 protsenti.

Ka Aasias on mindud kaasa üldise vaimustusega. Hongkongi börs tõusis 5,5 protsenti, Hiina 2 protsenti, Austraalia 2,8 protsenti ja Jaapan 2,9 protsenti.

Investorid loodavad, et USA keskpangal on nüüd põhjust võtta intressitõstmise hoogu vähemaks. Samas on inflatsioon ikka kordades kõrgem keskpanga inflatsioonieesmärgist, kuigi inflatsiooni aeglustumine on hea märk.

«See on midagi, mida investorid on juba kaua oodanud,» ütles AMP Capitali investeerimisstrateegia juht Shane Oliver USA inflatsiooni kohta Reutersile. «Palju raha istus ootel.»

Hiina investorid ootavad aga midagi muud kui USA inflatsiooni aeglustumist. Pikisilmi oodatakse, et valitsus lõpetaks koroona suhtes nulltolerantsi poliitika, kuid selle kohta pole vähimaidki märke. Investorid aga panustavad börsil aktsiaid ostes rahaga, et see juhtub.

Krüptokriis süveneb. USA krüptolaenude andja BlockFi peatas väljamaksed, kuna Sam Bankman-Freidi krüptoimpeerium kukkus ootamatult kokku, kirjutab WSJ. Tema FTX ja seotud Alameda Researchi on eksistentsiaalsetes raskustes. Kuna sealt raha kätte ei saa, ei saa ka BlockFi teha väljamakseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles