Buffett ostis 4 miljardi dollari suuruse osaluse Taiwani kiibihiiglases

PM Majandus
Copy
TSMC peakontor Taiwanis.
TSMC peakontor Taiwanis. Foto: ANN WANG

Berkshire Hathaway teatas, et ostis enam kui 4,1 miljardi dollari eest Taiwan Semiconductor Manufacturingi (TSMC) aktsiaid, mis on miljardär Warren Buffetti konglomeraadi harv ja märkimisväärne investeering tehnoloogiasektorisse, vahendab Reuters.

Uudis tõstis teisipäeval Taiwanis TSMC aktsiaid 7,87%, kuna see tugevdas investorite kindlustunnet maailma suurima lepingulise kiibitootja suhtes, mille aktsia langes eelmisel kuul kahe aasta madalaimale tasemele, sest ülemaailmne kiipide nõudlus on järsult aeglustunud.

Berkshire teatas esmaspäeval avaldatud teatises, milles kirjeldatakse nende USAs noteeritud aktsiainvesteeringuid 30. septembri seisuga, et neile kuulub umbes 60,1 miljonit New Yorgi börsil noteeritud TSMC aktsiat.

Harv tehnoloogiaost

Kuigi Berkshire ei tee tavaliselt suuri tehnoloogiapanuseid, eelistavad nad sageli ettevõtteid, millel on nende hinnangul konkurentsieelised, sageli nende suuruse tõttu.

TSMC, kes toodab kiipe näiteks Apple'ile, Qulacommile ja Nvidiale, teatas eelmisel kuul 80% kvartalikasumi hüppest, kuid avaldas tavapärasest ettevaatlikumat arvamust eelseisva nõudluse kohta.

Berkshire'it on tehnoloogiasse investeerimisel saatnud ebaühtlane edu. Nende enam kui kuue aasta pikkune panus IBM-i eelmisel kümnendil ei osutunud edukaks, kuid Berkshire omab suurt realiseerimata kasumit oma 126,5 miljardi dollari suurusest osalusest Apple'is, mida Buffett peab pigem tarbekaupade ettevõtteks. Apple on Berkshire'i 306,2 miljardi dollari suuruses aktsiaportfellis ülekaalukalt suurim investeering.

Berkshire avalikustas TSMC osaluse umbes paar kuud pärast seda, kui hakkas vähendama kümne aasta pikkust ja mitmemiljardilist osalust Hiina suurimas elektriautode ettevõttes BYD.

Muid tehinguid

Berkshire avalikustas ka 297 miljoni dollari suuruse uue osaluse ehitusmaterjalide ettevõttes Louisiana-Pacific ja 13 miljoni dollari suuruse osaluse Jefferies Financial Groupis. Nad väljusid samas investeeringust kinnisvarafirmasse Store Capital, mis läks septembris erakätesse.

Kolmandas kvartalis suurendas Berkshire oma osalusi Chevronis, Occidental Petroleumis, Celaneses, Paramount Globalis ja RH-s. Konglomeraat müüs Activision Blizzardi, Bank of New York Melloni, General Motorsi, Krogeri ja US Bancorpi aktsiaid.

92-aastane Buffett on Berkshire'i juhtinud alates 1965. aastast. Nebraska osariigis Omahas asuvale ettevõttele kuuluvad veel kümned ettevõtted, näiteks raudteefirma BNSF, autokindlustusfirma Geico, mitu energia- ja tööstusettevõtet, Fruit of the Loom ja Dairy Queen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles